herdek
|
 |
« kdy: 03.10.2009, 17:59 » |
|
Mám asi dva roky kotel Vaillant vuw 200/2-3 r1 ted k němu potřebuju připojit termostat Auraton 2005. Už jsem tu na foru něco pročetl, ale stejně se mi nedaří. Termostat má tři kontakty označené jako NO/COM/NC v manualu se píše :NO-odvod ; COM-přívod ; NC-bez popisku Podle manualu od kotle sem našel popis svorkovnice a kontakty k připojení termostatu jsou to body 3,4,5 je k nim popisek : 3-výstup fáze z kotle ; 4-vstup fáze do kotle ; 5-pracovní nula Zkoušel sem zapojení verze 1: COM-3 ; NO-4 když to spustim takhle zapojený, hned je po pojistce. Pak sem zkoušel zapojení verze 2: COM-4 ; NO-3 kdyz to pustim pojistka sice drží ale kotel nesepne, na prutok jede v pohodě ale topení nic. Pokud někoho napadá jak na to, prosím poradte, ruce levý nejsou ale elektrika mi nikdy moc nešla.  Ješte link na kotel (sice ne uplně ten samej ale popis svorkovnice sedí) http://www.vaillant.cz/sv.php?id=146a na termostat http://elektronics.lars.cz/auraton-2005-eur-091eco.html#116#
|
|
|
|
|
herdek
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 03.10.2009, 22:43 » |
|
jaj tak toho sem se bál,podle obrazku z manualu který radíte sem to pravě zapojoval ale kdyz sem spalil pojistku řikal sem si že to dělam špatně a ted se dozvim že je to správně tak to bude problem neda se nic delat budu na to muset někoho zavolat i tak diky za info
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 04.10.2009, 13:08 » |
|
To herdek : Podle manualu od kotle sem našel popis svorkovnice a kontakty k připojení termostatu jsou to body 3,4,5 je k nim popisek : 3-výstup fáze z kotle ; 4-vstup fáze do kotle ; 5-pracovní nulaJak jste přišel na: 5-pracovní nula? 
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
herdek
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 04.10.2009, 19:17 » |
|
 všem za čas který věnují mému problemu pro pana Hejčla:na 5-pracovní nula sem přišel tak že sem si to přečet v manualu od kotle, v odkazu na kotel který sem dával je to v projekčních podkladech a v papírovém manuálu který mám doma je to taky  pro pana Rotrekla: klemu sem tam vratil a kotel funguje bez problemu (to se mi ulevilo kdyz naběh po výměně pojistky ) ty draty v termostatu zkusim spojit jen co zejtra koupim jiny pojistky jestli nesepne zkusim ten kabel promerit  za radu
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 04.10.2009, 20:34 » |
|
Podle mého na svorku č. 5 nemůžete zapojit pracovní nulu - dojde ke zkratu. Protože je spojena přes svorku č. 4 na fázi. Podle schéma je svorka č. 3,4,5 pro připojení termostatu a funkční pro váš termostat svorky 3 a 4 spínací, pokud na svorku č. 5 dáte pracovní nulu je to zkrat přes sepnutý kontakt v klidovém stavu termostatu.  Čtu v manuálu tak se nemohu dopátrat , kde je zmíněná pasáž o přepojení pracovní nuly na svorku č. 5.  Na obrázku 5.7 je vše jasné aspoň pro toho, kdo ví o co jde. Termostat má bezpotenciálov ý spínač a dostává napětí pro řízení z kotle. Napájení termostatu se bere z jiného zdroje.
|
|
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 04.10.2009, 22:34 » |
|
To Mirek_CB: naopak kdo ví a zná nepotřebuje podrobné schéma vnitřního zapojení kotle. Tam je to dané návodem k připojení. Protože můžete pro určité aplikace potřebovat právě kontakt, který je v klidovém stavu sepnutý. V obecné aplikaci z 99% nikoliv. 
|
|
|
|
Martin Neumann
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 12.10.2009, 13:18 » |
|
Chlapi, nepoužívají se náhodou u kotlů Vaillant pro moderní nn (12-24V) termostaty svorky 7,8,9 s tím, že klema mezi 3,4 zůstává? :-) Zkuste to, jen nevím, když jdou z termostatu 2 dráty - spínaný okruh, zdali ho zapojit na 7+8, 8+9 nebo 7+9 - odzkouším a dám vědět.
|
|
|
|
|
Martin Neumann
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 12.10.2009, 19:59 » |
|
Aha, tak se omlouvám za mystifikaci - zapojil jsem to dle tvé rady a šlape to jako hodinky - díky Martine.
|
|
|
|
|
Antonín Soldát
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 06.01.2022, 19:13 » |
|
Přátelé, rád bych oživil toto téma. Mám kotel Vaillant vcw int 240 e.
Schéma zapojení v příloze. Potřebuji k němu zapojit termostat, který má své napájení 220V. Z kotle by měli jít dráty na COM a NO. Ale když vše na kotli odpojím, jak starý termostat na 24V a klemu, kotel pořád běží. Jak zapojit na svorkovnici 3 a 4 do termostatu, vůbec na něj nereaguje, i když termostat cvaká. Co je špatně?
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 08.01.2022, 06:44 » |
|
Nemáte připojený také boiler? Jeho ovládání může blokovat (obvykle blokuje, jinak by se nedostatečně nahřívala TUV) provoz prostorového termostatu. Prostudujte si řádně celý návod, mělo by tam být řešení.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|