Kdy se jako PEN použije žlutozelený vodič s modrou návlečkou?

<< < (5/5)

Josef Novák #3:
A díky všem za odpovědi!!

Citace: Lubomír Jindra  03.10.2009, 20:50

Na připojování starého rozvodu na nový po trase, existují různé názory:
Podle striktního dodržení ČSN - nelze.
Někdo říká PEN připojit na PE.
Někdo PEN připojit na N.

No, v tomto ohledu mi přijde jako přiléhavý článek na adrese http://elektro.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=3849, zejména pak obrázek http://elektro.tzb-info.cz/docu/clanky/0038/003849o2.gif.

I když: Je pravdou, že by bylo lepší to zbourat a postavit všechno znova, podle nových norem. V pražské Soukenické ulici už začali... ;)

Otakar Dosbaba:
Označení vodiče PEN modrou návlečkou (např. 2cm kouskem světle modré smršťovačky) je velmi rozumným nařízením v případech, kde se schází jak vodiče PE, tak i PEN. Přestože nad tímto řešením opravdu nejeden RT dosud kroutí hlavou, dokud není dostatečně zdůrazněno slůvko označit, nikoliv "přeznačit". Nevidím důvod, proč to takto nepraktikovat, zbytečné to rozhodně není.
Jen mi ale není jasné, z jakého důvodu u nás vylučuje zmiňovaná národní příloha ZB možnost využít modrého nulového vodiče se zelenožlutou návlečkou též jako vodiče PEN? Velmi mnoho komplikací by tak při částečných rekonstrukcích bylo odstraněno a vodič PE by byl poté jednou provždy opravdu "bezproudovým" vodičem.
To mi připadá, jakoby ti naši normotvůrci byli rádoby papežštější než papež a přitom nepřekročili práh klasického tlustoproudu "Tahem zapni, stiskem vypni"... Tedy nic proti nim, jejich práce si vážím a vím, že jsou to opravdoví odborníci. Ale tento zbytečný, pravěkem zavánějící dodatek by měl být co nejdříve odstraněn.

Michal Kolesa:
Proč se pro tento účel nevyrobí speciální vodič s zeleno-žlutou-modorou izolací ? Nálečky se snadno přehlédnou.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Michal Kolesa  04.10.2009, 11:06

Proč se pro tento účel nevyrobí speciální vodič s zeleno-žlutou-modorou izolací ? Nálečky se snadno přehlédnou.

No, ty "návlečky" musí být dostatečně zřetelné a odolné. Často se to řeší modrou izolační páskou, tu nepřehlédnete. Označit se má pouze na koncích, tak proč zdražovat výrobu vodičů barvením v celé délce. Často je vodičem PEN holá Cu přípojnice. Pak se značí zelenožlutou páskou s modrou páskou. Levné, rychlé, účinné.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana