Kdy se jako PEN použije žlutozelený vodič s modrou návlečkou?
Miroslav Trapp:
33 2000-5-51 ed.2
514.3.Z3 Označení izolovaných jednožilových tuhých a ohebných vodičů
Jednotlivé vodiče vedení musí být označeny v celé délce hnědou nebo černou nebo šedou barvou. Dovoluje
se použití jedné z těchto barev pro všechny vodiče obvodu.
Oplášťované jednožilové tuhé i ohebné vodiče na které se nevztahují odpovídající požadavky normy platné
pro označení zelenou a žlutou nebo modrou barvou izolace, jako jsou například sítě s velkými průřezy vodičů –
většími než 16 mm2, mohou být označeny následovně:
– ochranný vodič kombinací barev zelená-žlutá v každém místě připojení,
– PEN vodič kombinací barev zelená-žlutá a modrou barvou v každém místě připojení,
– nulový vodič modrou barvou v každém místě připojení.
František Bernard:
Již v roce 1992 byla v říjnu vydána ČSN 33 0165. V čl. 9,2 je vše o značení vodičů PEN uvedeno. Divení se tomu v roce 2009 mě přijde (slovy klasika) úsměvné.
Kamil Novák:
Mě hlavně přijde úsměvným sám tento požadavek. (doh)
O tom svědčí i ten fakt, že se uvedené opatření za celou tu dobu rozhodně nevžilo a spočítal bych na prstech jedné ruky dělníka na pile,kolikrát jsem jej viděl naplněn. :-\
A přiznávám zde bez nátlaku, že jsem jeho nenaplnění nikdy v RZ nevytkl jako závadu.
Když už se má něco někam navlékat, tak mi přijde daleko smysluplnější "banánek" na kterém je uvedeno nejen že se jedná o PEN, ale i další důležité údaje. (jednicka)
Lubomír Jindra:
Citace: Kamil Novák 02.10.2009, 19:31
Mě hlavně přijde úsměvným sám tento požadavek. (doh)
O tom svědčí i ten fakt, že se uvedené opatření za celou tu dobu rozhodně nevžilo a spočítal bych na prstech jedné ruky dělníka na pile,kolikrát jsem jej viděl naplněn.
Nevžilo a sám jsem nedávno přemýšlel zda toto značení (PEN s modrou návlačkou) použít, když na to bude stejně každý koukat jako vrána :-\
Nicméně určitá logika v tom je, někde jsem četl (a teď nevím zda to byla přímo ČSN nebo výklad) že když vodič PEN slučuje funkci ochranného a středního vodiče, měl by být takto označen. Ovšem kdy tyto funkce neslučuje? :-\
Přijde mi to celé takové nedotažené, mě osobně :D by se líbilo, kdyby bylo jasně určeno, že každý vodič PEN musí mít modré označení na konci, čímž by se zabránilo záměně za vodič PE. Naprosto ideální by byl stav, kdy by výrobci kabelů takové značení zapracovali už do výroby: Ve všech kabelech 4x by měl PEN na sobě po třeba 5cm půlcentimetrov ý modrý proužek, tím by bylo značení všude jednotné (dance)
Jirka Š. Svejkovský:
ČSN 33 2000-5-51 ed. 2, čl. 514.3.2:
- Vodič PEN, pokud je instalován, musí být označen některým z následujících způsobů: barevnou kombinací zelená/žlutá po celé délce vodiče a navíc modrým označením na koncích
- další variantu (modrý vodič se zelenožlutým označením) vylučuje národní příloha ZB.
Nechápu, co tady řešíte:
S účinností od 1.9.2008 se nahrazuje norma 5-51 z dubna 2000, která do uvedeného data platí souběžně s touto normou. (redakčně - tedy mnou, poněkud zkráceno).
Podle mého to souvisí s tím, že v mnoha distribučních rozvaděčích se vyskytují přípojnice PE i PEN, třeba při rekonstrukci. Jejich záměna při normální práci může znamenat značné riziko. Omotat PENko kouskem modré pásky je činnost výrazně na straně bezpečnosti. Totéž u kabelů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana