Kdy se jako PEN použije žlutozelený vodič s modrou návlečkou?
Josef Novák #3:
Dočetl jsem se zde v diskusi, že
- standardně se jako vodič PEN používá žlutozelený vodič bez přeznačení
- v případě, že se v jednom místě nachází jak vodiče PE, tak vodiče PEN, se PEN má (musí?) přeznačit modrou návlečkou.
Dále jsem vyrozuměl, že by bylo záhodno, pokud se nějaký vodič přeznačuje, provést přeznačení na obou koncích (což se ovšem možná nemusí vztahovat na tento případ).
Rád bych nastínil konkrétní instruktivní případ, který mě zajímá: Je rozvodnice s přívodem fáze+PEN. Z rozvodnice jsou vývody jak fáze+PEN, tak fáze+PE+N (nemohu vyloučit, že tato skutečnost je s něčím v rozporu, ale prostě tak to je).
Rozumím tomu správně, že v dotyčné rozvodnici by tedy podle norem nebo čeho že to měl být PEN na přívodu i PEN na těch vývodech, kde to jde jako nerozdělené PEN, přeznačen modrou návlečkou?
A pokud ano, vyplývalo by z toho, že takto přeznačené vodiče PEN mají být shodně přeznačeny i na opačném konci? Přijde mi to po pravdě řečeno absurdní, ale raději se ptám.
#112#
Pavel Horský:
Modrá návlečka na vodiči PEN? Tak to jsem opravdu nikdy neslyšel.
V každém případě je potřeba si ujasnit, co znamená označení oněch vodičů a v jakém sledu se zapojují.
Vodič PEN je společný vodič pro soustavu TN-C, který slouží jako ochranný i pracovní. Tento vodič se používá ve starých elektroinstala cích a najdete ho i v rozvaděčích PL nově rekonstruovaný ch bytů, kde se zpravidla v panelákové zástavbě nechávají stávající světelné okruhy.
Z přechodu soustavy TN-C na soustavu TN-S se pak tento vodič rozděluje na samostatný ochranný PE a pracovní N. Bod rozdělení musí být přizemněný.
Nevidím zde jediný důvod, proč by se na zeleno/žlutý vodič měla natahovat nějaká modrá návlečka. Třeba se ale pletu a někdo z kolegů tu návlečku obhájí. Uvidíme.
Já bych vycházel ze známého " zž vodič se nesmí přeznačovat"!
Rozmahel Vladimír:
http://elektrika.cz/data/clanky/barevne-oznacovani-vodicu-podle-platnych-csn
Pavel Horský:
(drinks) a člověk se stále učí. (poklona) kolegovi Rozmahelovi, že mě pošoupl zase kousek do reality a pootevřel mi oči.
Rozmahel Vladimír:
Netřeba díků, každý si zde najde to co potřebuje. A tak někdy (drinks) .
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana