Jak vypočítat impedanci smyčky pro návrh kabelového vedení?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace
Tedy bezpečnost el. zařízení je nutné prokázat již v této dokumentaci formou výpočtů (např. vypínacího času poruchového obvodu, pro nn do 0.4s). Bez těchto výpočtů je každá revizní zpráva bezcenná. Jedná se tedy o drahý vtip.
Promiňte vy jste revizní technik? Nevím, jak vy, ale já v případě pochybností výpočet provádím. Ještě jsem neviděl projekt (bavíme se třeba o domovní instalaci), kde by takový výpočet byl uveden.
Průšvih je v tom, že jedna věc je výpočet (na základě nějakého předpokladu) a druhá skutečný stav. Jste velmi odvážný muž, chcete-li ručit za bezpečnost vyhrazeného technického zařízení na základě výpočtu a štemplu na papíře.
Jan Alin:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 04.10.2009, 20:13
Jste velmi odvážný muž, chcete-li ručit za bezpečnost vyhrazeného technického zařízení na základě výpočtu a štemplu na papíře.
Po přečtení této věty mě napadla dvě slova "státní úřední" vůbec nechápu proč o:-). Jo razítko má svou moc a když je razítko tak je to přece v pořádku.
Dobiáš Miroslav:
pro pana Svejkovského
Jako revizní technik jsem se také živil, avšak po náběhu nových požadavků na bezpečnost především 332000-4-41, 4-43, 5-523, 5-54 zák. 22/97Sb. a příslušná NV a dalších novelizací,a při požadavku EMC, jsem byl nucen konstatovat neprůchodnost revizí bez zakreslení a výpočtů. Strukturou pak vyšel " průkaz bezpečnosti" , který jsem sestavil na základě těchto požadavků. Vše jsem publikoval a také jsem upozornil příslušné státní orgány. Tento stav trvá již cca 10 roků, dovedu pochopit jistou setrvačnost, ale v současné době to považuji za již účelové vyhýbání se odpovědnosti, především státních orgánů. Také nechápu proč odpovědní elektrotechnic i již nevyvolali příslušné kroky k nápravě stavu. (musí vědět, že mám v této oblasti pravdu) . Zrušení profese RT je pak jaksi nezbytným východiskem. Bezpečnost EZ nutně musí být již stanovena v dokumentaci, a to je odpovědnost projektantů. V návaznosti pak vychází kvalitně prováděná údržba, která musí být preventivní, včetně trvalého vedení dokumentace. Jinak těžko můžeme hovořit o bezpečnosti v elektrotechnic e. ps. uznávám je to velmi tvrdý oříšek.
Jirka Š. Svejkovský:
(poklona) za vaše upřesnění. Z něj vyplývá, že se nacházíte úplně mimo realitu.
Zmotal jste normy závazné dle NV (4-41, 43) a normy nezávazné (5) spolu se zákonem o spotřebičích (22/78). Myslím, že mohu konstatovat, že o elektrice nevíte vůbec nic, především, co se týče legislativy.
Ani z jednoho nevyplývá požadavek, který uvádíte.
Máte-li něco proti institutu revizního technika (elektro), budete muset napadnout vyhlášku
č. 50/78 Sb. Ne, že bych nebyl pro její zrušení, ale pořád platí a funguje celkem dobře.
PS: Můžete mi dešifrovat zkratku EMC? To mi nedělejte, málem jsem se musel převlíknout! :)))
Rozmahel Vladimír:
Pane Dobiáš, uznávám, že Vaše myšlenky jsou logické a mohlo by se najít zrnko pravdy. Pouze ale při budování nových instalací. Píšete, že jste byl RT. To jste nikdy nebyl v provozu na revizi starších objektů? Připadnete mi jako auditor ISO. Papíry jsou vytištěny, seřazeny a vyplněny, ale ta praxe je úplně jinde.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana