Podľa akých pravidiel uzemňovať tam, kde to nie je povinné ?

<< < (2/2)

Lubomír Jindra:
Krásná diskuse  (poklona) všichni  (jednicka)

Rozdělme si ochranná opatření na dvě skupiny:
1. skupina - musí být provedena.
2. skupina - provedení je doporučené.

První skupina je daná.

Druhá skupina daná není a vážený pane Martine H. ani nikdy nebude, jaké je řešení?
Já prosazuji komunikaci zákazník - dodavatel, například:

Vážený pane, máte tu kovová vrata s elektrickým zařízením, může se stát to a to, není to předepsané, ale pro větší úroveň bezpečnosti navrhuji celou konstrukci spojit s ochranným vodičem.

1. zákazník, ano určitě to chci a rád zaplatím.
2. zákazník aha a to mi budete vrtat do vrat? V žádném případě!
3. zákazník, kolik by to stálo? Nechci.
vše je správně  :)

Jinak řečeno:
To co je nad rámec "musí",  by měl být schopen dodavatel trpělivě vysvětlit zákazníkovi, který zařízení užívá a financuje zhotovení / údržbu, na takové jednání má zákazník právo a jen tento přístup se mi osvědčil.  :)

Pokud je zákazník nepřístupný, nechápavý, neví co chce, je to jeho problém a žádný elektrikář, revizní technik nebo projektant nemůže suplovat úroveň inteligence a vzdělání obyvatelstva, neb to je cesta do pekel, protože pak platí: pro dobrotu na žebrotu.  (plc)

Citace: Martin H.  25.09.2009, 13:16

Ak sa niekto rozhodne, že uzemniť vec XY nad rámec predpisov je dobrý nápad a predpokladajme, že to má logiku, t.j. zavlečenie napätia tam nie je vylúčené a nie je to neoprávnený zásah do predmetu XY, potom má spraviť čo ? Pripojiť zž drôtom (akého prierezu ?) na PEN alebo PE v rozvádzači ? Na ekvipotenciáln u svorkovnicu ? Alebo pospájať všetko v miestnosti, ako keby to bola kúpeľňa ? Je na to predpis alebo stačí "elektrikárska česť" a "odborná starostlivosť" ?

Prosím pěkně, to je tak široká otázka, že na ni lze odpovědět jen širokou  ;) odpovědí, nebo vydat knihu s rozebráním různým případů a i tak by nemohla obsáhnout všechny možnosti různých elektroinstala cí z různých dob, které se v ČR vyskytují  :D

Zde široká a naprosto přesná odpověď:
Systém ochranného pospojování musí být spojen s ochrannými vodiči všech zařízení včetně zásuvek.

Martin H.:
Citace: Petr Moravec  25.09.2009, 17:36

Pane Martine, tím jak máte formulovanou otázku chcete rozvášnit odbornou veřejnost ?

Nie, chcel som sa niečo dozvedieť a naučiť.

Po rozvášnených odborníkoch asi nikto na Internete netúži, preto na záver ďakujem za všetky názory a odpovede a prajem pekný víkend.

Rozmahel Vladimír:
TO: Moravec
Nevím co by mělo být v případě tohoto dotazu osvětlujícího v ČSN 33 2000-5-54 ed.2. Ta řeší zemniče, atd... Dotaz je možná nevhodně položen, chápu to jako ano, či ne, pospojovat?
Citace: Lubomír Jindra  25.09.2009, 17:40

...2. zákazník aha a to mi budete vrtat do vrat? V žádném případě!

Vodící kostrukce vrat je opatřena již výrobcem spoustou šroubových spojů a tak není nutno něco vrtat. Pouze stačí např.cy4 do nejbližší zás.230V.
Je možné, že se tu prolínají dva náhledy na věc. Vlastní pohyblivé segmenty neřeším, mám na mysli stacionární vodicí konstrukci vrat.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana