Máte představu coby se stalo kdyby vn drát upadl na rozvody nn?
Jan Hájek:
Nejvíc mne vždy fascinuje, že za takto odvedenou práci někdo zaplatí.
Jan Kelbich:
Tak taková křížení (vn a nn) na sloupech jsem našel i u nás. V jednom případě bylo několik metrů nad nn, ale pod vn nataženo ještě jedno lano. Zda bylo alespoň uzemněno nevím. No nechtěl bych v tu chvíli manipulovat třeba s holicím strojkem ..., krom toho by mě dost štvalo, že bych patrně přišel o hodnotnější přístroje. Ještě, že u nás máme všechno v zemi. Jinak ještě zajímavější to musí být, když vn spadne na nějaké sdělovací vedení, třeba na telefon. Silové síti, vzhledem k její "tvrdosti" věřím podstatně víc. Kdybych dával přepěťovky, začal bych právě u sdělovacích vedení. Obecně to může být dobrý důvod přejít na optiku ...
daff:
Když to tak vidím, tak proč musíme mít tu padesátku, když stačí to nějak zalepit ;D
dolac:
Citace: Radek Červený 19.09.2009, 15:59
By se stalo to, čemu v Brně říkáme Ignis Brunensis, to je každoroční ohňostrojná show, kdy město vyplácá X milionů a večer se člověk ani nedostane domů, jak jsou všude zaplácané silnice. Tady by to bylo zadara a v každé chalupě ;D
Nevidel by som to až tak dramaticky. Vzhľadom na to že sa vzdušné vn siete u nás prevádzkujú s neučinne uzemneným uzlom trafa, dosahuje poruchový prúd pri zemnom spojení rádovo iba niekoľko ampérov. Tipujem tak max. 10A až 20A podľa naladenia Petersonovej tlmivky. Pri páde vn vodiča na fázový resp. PEN vodič môže vzniknúť v nn sieti určité prepätie, ale nejaké veľké ohňostroje by som nečakal. A naviac tam má možno jeden vrchný vodič ochrannú funkciu a je uzemnený.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: dolac 21.09.2009, 18:30
Vzhľadom na to že sa vzdušné vn siete u nás prevádzkujú s neučinne uzemneným uzlom trafa, dosahuje poruchový prúd pri zemnom spojení rádovo iba niekoľko ampérov
A CMOS obvody mojeho PC nebo plazmy v obýváku zajímají ampéry? Nikoliv, kolego, volty. Reagují na ně velmi rychle.
Ani bezpečnost lidí není závislá na ampérech, ale na miliampérech (Ohmův zákon). Takže pád vodiče vn (sice v soustavě IT) může znamenat veliký problém a to nejenom finanční, ale i bezpečnostní.
Myslím, že byste si svojí odpověď měl ještě jednou promyslet (několik ampér na napěťový hladině 22kV je bezpečné?)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana