Lze instalovat kabel CYKY na vnější těleso stavebnicového komínu?
Lukáš Zunt:
Chtěl bych se zeptat na přechod přes komín kabelem,
jednalo se o rekonstrukci pokoje a byl jsem nucen jít vodorovně přes komín s kabelem 3x1,5 CYKY jedna se o čás dlouhou 40cm.
Můj dotaz je v tom jestli to lze a bez chraničky nebo s nějakou a jakou,
komín je nově postaven a jedná se o stavebnicoví komín (skládaný s dílů) s vložkou,
která je izolována vatou.
Před komínem by měl být krb a tudíš je mezi komínem a krbem již zmíněny kabel.
#116#
Pavel Horský:
Již se to tu řešilo: http://209.85.129.132/search?q=cache:4N83OUFq9ekJ:diskuse.elektr ika.cz/index.php/topic,9157.0.html+elektrick%C3%A9+veden%C3%AD+a+kom%C3%ADnov%C3%A1+t%C4%9Blesa&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl=cz&client=firefox-a
Milan Karvánek:
Již se to tu řešilo, jak psal kolega, nicméně v tomto konkrétním případě je asi důležitá povrchová teplota vnější komínové konstrukce a pokud tam bude ještě krb, tak potom i toho krbu.
Při navrhování a dimenzování kabelových vedení se dle normy počítá s teplotou okolí 30`C, takže pokud se na povrchu komínové konstrukce tato teplota nepřevýší neměl by být žádný problém. Technické parametry (i teplotu) komínové stavebnice by měl poskytnout její výrobce.
Pavel Horský:
Každý z nás ctí při výkonu svého povolání určitá pravidla, jejichž meze nikdy nepřekročí. U mě mezi tyto pravidla patří, že kabel na komín prostě nepatří a to i kdyby to bylo posvěceno generálním ředitelem výrobce všech komínových těles a vložek.
František Šohajda:
pozn.:
Nezapomenout komínovou vložku chránit před bleskem podle ČSN 62305..
Bude v tom komíně kritické místo, křižování kabelu s komínovou vložkou..!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana