Je mozne taketo zapojenie elektroinstalacie v dome?

(1/3) > >>

jano MI-CE:
Je mozne taketo zapojenie elektroinstala cie v dome?

Valter Mayer:
Dnes?

N I E

Aleš Dobrovolný:
Podle ČSN 332000-4-41 ed2 musí být všechny zásuvky do 20A přístupné laické obsluze za chráničem s Ir=0,03A. Tj.  v RD nebo bytu se jedná o všechny zásuvky.  Pravda, jsou nějaké výjimky, ale ty se v rodiném domě podle mě obhájit nedají.

František Šohajda:
Jak píší kolegové přede mnou, zásuvky přes FI 30mA...
Doporučuji více FI pro případ poruchy aby, nebyla "elektrická tma" ve velké části budovy... ;)

Pavel Horský:
Citace: Aleš Dobrovolný  25.08.2009, 08:09

Pravda, jsou nějaké výjimky, ale ty se v rodiném domě podle mě obhájit nedají.

Jen malá vsuvka........ .upozorňuji, že dál na toto téma nehodlám diskutovat, protože tu o použití chráničů v rod. domech bylo napsáno již víc než dost.......... ..

I v rodinném domě se používají mražáky a lednice, majitelé tam nezřídka kdy mají své kanceláře, které jsou nadupané počítačovou technikou s rozpracovanými daty a UPS nikde, atd. atd. Vím, že na to má každý z nás jiný pohled, že zkažené potraviny jakékoli hodnoty a zbytečně ztracená data z PC, když se dá použít UPS, se nevyrovnají s hodnotou případně ztraceného lidského života při zásahu el. proudu na nechráněných zásuvkách, ale argumentace každého z nás, by se měla vyslechnout  a pak se sám podle selského rozumu rozhodnout, co s danou situací.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana