Jak dostanu do paneláku sklokeramickou varnou desku?
praktik:
Citace: Jan Franěk 06.12.2009, 23:22
Ano, a odpovědi dostala. Většina z nás se s tím setkává dost často a víme, že když to někdo nechá být a jen připojí desku, tak v naprosté většině případů začne po čase litovat. A´t už jde o problémy se stávající zásukou, nebo přímo rozvody, tak po vánoční a jiné slavnostní vaření, kdy se čeká, až se jedno jídlo dovaří, aby se mohlo začít vařit druhé. Proto správně a logicky naprostá většina kolegů radí úpravu stávajících kuchyňských rozvodů, včetně hlavního přívodu a jističe na 400V. Byrokracie sice u nás kvete, ale pro zkušenou firmu to není žádný problém. Investor podá pouze žádost o navíšení a úpravu hlavního jističe, po odpovědi nastoupí firma a poté investor jen odnese revizní zprávu spolu s přihláškou nového odběru k distributorovi . To samozřejmě pouze doporučujeme a rozhodnutí, jakož i každý další důsledek toho rozhodnutí je vždy na investorech. Pořád ale platí pozvání pro elektrikáře, který to posoudí přímo na místě. Tím bych začal v každém případě.
Jen si myslím, že by mohl stačit jistič 20B/3. To by snížilo trochu vstupní náklady (poplatky). Ale to až podle spotřebičů a celkové náročnosti (elektrické) bytu.
Ano (poklona) krásná odpověď, bez projektantů a něco o bastlení dotazovaného. (poklona) za paní.To je totiž ono.Jde o to tu napsat že toto je otázka, kterou každý z nás dostává min. 1x za měsíc.A jde o to na ni odpovědět pro laika srozumitelně.A o to mi šlo.Vím že to začíná v obchodě, kdy po dotazu zda jde várnou desku připojit v panelovém domě prodavač řekne že ano.Tak to zákazník koupí a chce to po nás nainstalovat.(už jsem se setkal ale i s přívodem 3x400V (25A) do 2+1 v panelovém domě).Ale jistě víte že výrobce umožňuje připojení této desky i na 1f. rozvod (s omezením a při splnění určitých podmínek).Tak že tu nejdražší alternativu změnu 1f přívodu za 3f bych nechal jako poslední.Třeba když by paní řekla že 2x týdně peče kačenu a dusí zelí a vaří u toho polívku a paří knedle a protože to trvá dlouho tak u toho ještě pere a je silná kafařka tak si 2x do hodiny pustí rychlovarnou konvici.To potom ano ale jinak pochopí že opravdu stačí 1f nově natáhnout CYKY 3x2,5 a v krajním případě (dle hodnoty na várné desce) změna hlavního jističe, aby toto nové vedení bylo jištěno 20A.
Václav 3:
Citace: praktik 06.12.2009, 23:37
Ano (poklona) krásná odpověď, bez projektantů a něco o bastlení dotazovaného. (poklona) za paní.To je totiž ono.Jde o to tu napsat že toto je otázka, kterou každý z nás dostává min. 1x za měsíc.A jde o to na ni odpovědět pro laika srozumitelně.A o to mi šlo.Vím že to začíná v obchodě, kdy po dotazu zda jde várnou desku připojit v panelovém domě prodavač řekne že ano.Tak to zákazník koupí a chce to po nás nainstalovat.(už jsem se setkal ale i s přívodem 3x400V (25A) do 2+1 v panelovém domě).Ale jistě víte že výrobce umožňuje připojení této desky i na 1f. rozvod (s omezením a při splnění určitých podmínek).Tak že tu nejdražší alternativu změnu 1f přívodu za 3f bych nechal jako poslední.Třeba když by paní řekla že 2x týdně peče kačenu a dusí zelí a vaří u toho polívku a paří knedle a protože to trvá dlouho tak u toho ještě pere a je silná kafařka tak si 2x do hodiny pustí rychlovarnou konvici.To potom ano ale jinak pochopí že opravdu stačí 1f nově natáhnout CYKY 3x2,5 a v krajním případě (dle hodnoty na várné desce) změna hlavního jističe, aby toto nové vedení bylo jištěno 20A.
A stejně to bude dle Vaší rady řešení nedostatečné, protože na 1x 20A jističbude možno provozovat najednou maximálně dvě plotýnky nebo jednu plotýnku a troubu, aby bylo možné v bytě zapnout alespoň osvětlení a televizi, další spotřebiče budou muset po dobu vaření odpočívat. To se potom špatně vaří knedlo-zelo-vepřo... . Změna hl. jističe u jednofázové přípojky připadá v úvahu pouze do max. hodnoty 25A, protože vyšší se nepovolují a pro vyšší příkon je třeba provést přívod třífázově. Domníváte se, že zbylých 5A pro provoz bytu je dnes dostačující?
Václav 3:
Citace: Iveta Ludvíková 20.08.2009, 13:06
Do kuchyně chceme sklokeramickou varnou desku - všechny, které vypadají že vaří jsou na 380 V...což v paneláku není. Poraďte mi, co přesně máme udělat? nový rozvod (jaký?),samostatný obvod?, nové jističe (jaké?), navýšit stávající jistič? (ale kam pak zapojíme to ostatní?...) a jak postupovat?
Ještě vám zde nikdo neodpověděl, jak je to s těmi 400V (380V) a 230V (220V) - takže pokud máte třífázovou přípojku, tak máte zároveň napětí 230V pro běžné domácí spotřebiče a 400V pro velké spotřebiče jako je sporák.
Jen pro úplnost dodávám, že síťové napětí bylo v souladu s evropskou unifikací u nás upraveno na hodnotu 230/400V již v roce 1993.
František Šohajda:
TO:praktik
Vaší radou mohou mít i studenou stravu... ;D
praktik:
Citace: František Šohajda 07.12.2009, 06:05
TO:praktik
Vaší radou mohou mít i studenou stravu... ;D
;) jo jo ok. Jsem prostě takový kverulant a vadí mi opravdu když již podle dotazu poznáte že se ptá laik a že jako v tomto případě si nic nechce dělat sám a vy ho tady pejskujete za blbosti typu že píše 220V/380V (230V/400V) a že píše o "nuláku" a sypete ze sebe odborné termíny, kterým tazatel vůbec nerozumí.Doufá m že co nevidět přijde už ta doba kdy vlastníkům panelových domů dojde že po výměně stupaček a zateplení domů je na řadě výměna zastaralé "AL" elektroinstala ce aby jim ty "opravené" domy nevyhořeli. Potom už tyto dotazy dlouho řešit nebudeme.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana