Které vodiče vypínat v 1f. síti TN-S?

<< < (2/2)

Petr Doležal:
To Radimák:
Máte pravdu, ale:
Problém s případným předstihovým vypnutím či pozdějším zapnutím N oproti fázím je nepříjemný v 3f rozvodu, kdy nám na zlomek sekundy plave střed N. V tomto případě se ale jedná o 1f rozvod.
Analogie je třeba ve stolním svítidle tř.II s dvoupólovým šňůrovým vypínačem, kde taky není definováno spínání N a navíc vidlici můžeme pokaždé připojit jinak.

Vladimír Radimák:
Nějak jsem se ztratil v tom 3-fázovém rozvodu, mohl byste prosím blíže specifikovat: na zlomek sekundy plave střed N? :'(
Nějak jsem to nepochopil, učený z nebe nespadl a díky elektrice se učím nové a nové věci :)

Petr Doležal:
Je to podobné, jako když se v ostatních diskusích probírá přerušený PEN, v našem případě podobně N. Můžeme probírat různé okolnosti jako jsou:
nerovnoměrně připojená zátěž před sepnutím
doba za kterou se připne N (třeba to nejsou ani milisekundy)
jak je elekronika odolná superkrátkým přepětím
nicméně fyzikálně je to špatně.
Čl.531.1 ČSN 33 2000-5-53 připouští, že kontakt středního vodiče může být předstihový. Mám pocit (nechce se mi probírat všechny katalogy),  že ne každý výrobce toho využívá. Správné v příbalu

Vladimír Radimák:
Už mi došlo co tím myslíte. :-[ ;)

Štěpán Valenta:
Jaké vodče vypínat v 1f obvodu?
U třífázového obvdu např. pro el. sporák by jste neváhali. Sřední a ochranný vodič byjste nevypnuli a vypínali pouze fízové vodiče.
V jednofázových obvodech je to však stejné. Střední vodič nutné vypínat také není.
S výjimkou protorů s nebezpečím požáru, kdy je tak nutné učinit a nebo v prostorec s nebezpečřím výbucu, kdy jak tak nutné učit v každém jednotlivém obvodu...
                                                   o:-)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana