Které vodiče vypínat v 1f. síti TN-S?

(1/2) > >>

Honza777:
Do budoucí dílny chci zavést k prac. stolu 1f. proud pro zásuvky. Zásuvky (4 ks)chci umístit na starší elektroměrovou desku a současně tam dát hlavní vypínač  zásuvek. K dispozici mám 3f. tahový vypínač 25A. Přívod k zásuvkám je jištěn 16A jističem a chráněn chráničem.
Které vodiče mám vypínat? Určitě fázi (L). Určitě ale nevypínat ochranný vodič (PE),  ale jak je to s pracovním vodičem (N)? Vypínačem chci zabezpečit bezpečné vypnutí všech spotřebičů,které budou zapojeny do zásuvek (vrtačka, lampička...)

#116#

Milan Karvánek:
Ve Vašem případě všechny pracovní vodiče, tedy L a N.

František Šohajda:
Jak píše kolega LaN....
Třeba ve zdravotnictví se toto používá už řadu let a i opravy jsou daleko jednodušší protože oba dva vodiče se odpojí a necourá se nikde nic... ;)

Vladimír Radimák:
Nechci nějak rýpat, ale mám pocit, že požadavek na odpínání vodiče N, je daný:
N se odpíná poslední a připojuje jako první?!  (norm)
Nevím zda tahovým vypínačem je toto splněno.

František Šohajda:
To si pletete s vodičem PE !!
Jinak se docela běžně vyrábějí a používají v síti TN-S jističe s odpínačem N vodiče jako celek. Každý výrobce je má ve své nabídce.Jistič je pouze ve vodiči L.Ve vodiči N obyčejný vypínač. ::)
Jako celek je to velké 1.fázový proudový chránič...Jina k lze použít vhodný vypínač třeba 3 fázový a zapojí se poze L a N vodič.Ale v rozvaděči je vhodnější jistič a vypínatelným N vodičem a zárověň jej použít jak hl. vypínač.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana