Musí být zásuvka 400V bezpodmínečně 5-ti kolíková?
Milan Karvánek:
Zdá se, že se nám dostávají do módy 4.pólové 3.f. zásuvky, nebo co? Vždyť již ČSN 341010 z.r. 1965 uváděla v čl.72,c, obr.5, kde bylo jasně nakresleno kdy lze použít 4.pólovou a kdy 5.pólovou zásuvku, vidlici a pohyblivý přívod. Od těch dob to platí stále stejně! 4.p. pouze pro ochranu s PE, 5.p. pracovní "nula" N a PE pro ochranu. (Stejně tak jako se vždycky musela používat pro jednofázové spotřebiče tř.I. 3.vodičová šňůra.)
Otakar Dosbaba:
Pane Karvánek: Móda to asi nebude, myslím, že je nám všem jasné, že jde o nevoli mnoha uživatelů zásadně měnit něco, co dosud přeci funguje. A tak raději, než měnit kabely a často i rozvaděče pro ty "nové" 5ti pólové zásuvky, budou raději téměř všichni, mnohdy nejen laici preferovat "zatím na neurčito provizorně" výměnu vykotlané 4P zásuvky za novou 4P. V lepším případě s vědomím, že se to časem, až budou prachy, předělá, včetně přívodních kabelů a vidlic napojovaných strojů a zařízení. Tedy samozřejmě se toto vztahuje především na domácí instalace, nikoliv průmysl.
Pane Draštík, jsem si vědom toho, že důsledná instalace 5P zásuvek, společně s "uklízením" čtyřpólovek snadněji pomůže za čas tyto 4P vyhladit ze světa :-), zatímco ulehčováním života uživatelům, o kterých pojednávám v předchozím odstavci, se to bude naopak jen prodlužovat.
Na ten staveništní rozvaděč jsem poukazoval z důvodu, že jsou zde vedle sebe v jednom okruhu zásuvky různého typu, avšak shodného jmenovitého proudu. Funkci proudového chrániče znám poměrně slušně, zrovna tak pojmy a vlastnosti TN-C či TN-S soustav. Otázka ale zněla trochu jinak: Jak zabráníte uživateli 63A 5P zásuvky bez chrániče, aby do ní nesprávně napojil čtyřžilový kabel nějakého nevyhovujícího stroje 3L+PEN? Já se domnívám, že absencí 4P zásuvky, dosud užívanou pro většinu zbývajících strojů 3L+PE, se nebezpečí neodvrátí, v drtivé většině případů to skončí akorát výměnou 4P vidlice za 5P, připojenou na ten 4B kabel.
Ale jak jsem již dříve uvedl a také hlavně díky svoji specializaci, NEJSEM OBHÁJCEM INSTALACÍ 4P ZÁSUVEK A TN-C SOUSTAVY!!!
Milan Karvánek:
Dobrá, tedy znovu a lépe.
TO: Swiech> zásuvka 400V může být i 4 pólová, s tím, že na dutinkách máte L1,2,3 + PE. Pokud budete připojovat zařízení, které nepotřebuje N, je vše v pořádku.
TO: Dosbaba> viz můj předchozí příspěvek, neznám přesný datum, kdy byly do prodeje zavedeny 5 pólové zásuvky, ale jistě to bude již nejméně 20 let. Tedy způsob provedení pohyblivého vedení 3L+PEN (dle ČSN 341010/72,c, obr.5 pís.B - přípustné do doby zavedení výroby 5p. zásuvek)již není zrovna tak dlouho povolen a to ani "na dožití". I podle staré ČSN 341010/72,c, obr.5 pís.C byly a jsou předepsané způsoby pohyblivých přívodů: 4p. - 3L+PE , 5p. - 3L+N+PE.
Josef Nosek:
Pane Karvánek, před 20 roky se běžně instalovaly zásuvky 4polové v průmyslu i v rodinných domech. Znám dost spotřebičů a strojů které mají pracovní N a jsou napojeny z těchto zásuvek. Samozřejmě že je nepropaguji, ale vycházím z toho co je instalováno. Většina zásuvek v průmyslu je 4p. Na toto téma zde již proběhla diskuze. Stará 34 1010 dovolovala montáž přechodně do výroby 5p zásuvek. Norma platná 33 2000-46 ed.2 /2002/ považuje toto zapojení jako nežádoucí, ale přípustné na přechodnou dobu u dosavadních instalací.
Otakar Dosbaba:
Pane Karvánek, vy máte snad pocit, že jsem někde propagoval 3L+PEN u pohyblivého přívodu? Kde a čím? :-)
Naskýtá se otázka, proč se vlastně vůbec před těmi 20ti lety nezačaly v běžné obchodní síti prodávat pouze 5P zásuvky a vidlice. Vždy byly přeci zásuvky a vidlice určeny pro napojování pohyblivých přívodů a tím pádem i přívodní kabely k těmto zásuvkám by musely být 5C. Jenže ty asi tehdy nebyly k sehnání, AYKY 5C si z té doby moc nevybavuji, tehdy jsem byl navíc ještě na ZŠ. Když už, tak ty 4P mohly být k mání jen ve velkoobchodu pro průmyslová strojní zařízení, kdyby však neexistovaly vůbec, mohl být elektrikářský svět o něco jednodušší. Argument, vedoucí k obhajobě šetření životního prostředí díky absenci výroby N dutinek a kolíků nepřijímám... :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana