Už jste navrhovali do projektu BIO instalaci?
Miroslav Minařík:
Právě nám v redakci koluje kniha o hrozbě elektromagneti ckých polí, které na nás číhají u každého vodiče kolem nás. Ještě před tím než recenzi na tuto úžasnou knihu dokončíme, chtěl bych vědět, zda se již někdo v praxi setkal s požadavkem stíněných silových kabelů např. zásuvkových obvodů, nebo přímo s odpojením toho obvodu, který není využíván? Samozřejmě z důvodů omezení elektromagneti ckého smogu.
Dovedu si toto představit tam, kde je například omezeno používání mobilních telefonů. Například ve zdravotnictví. Sám jsem se ještě nesetkal s nikým, kdo by podobnou variantu navrhl nebo používal.
Co si o tom myslíte vy?
Georgis Fasulis:
Stíněné kabely se používájí zásadně k ochraně ostatního technického zařízení proti rušení. U menších průřezů u přívodů k frekvenčním měničům. U velkých průřezu a proudů (většinou vn kabeláž)kvůli ochraně okolního technického zařízení.
Vámi zmiňovaný důvod pane Minaříku, považuji pouze, diplomatickou mluvou řečeno, za zajimavý nápad, jak vytáhnout z lidí peníze, méně diplomaticky řečeno za nehorázné zneužití strachu a nevědomosti laické veřejnosti.
Co je to elektromagneti cký smog? Je to také denní světlo a teplé jarní paprsky? To je přece taky pouze elektromagneti cké pole.
Kabely k zásuvkám v elektroinstala ci oproti např. mobilním telefonům (a ty si strkáme až k mozku!)mají na el.mag pole bezprostředníh o okolí naprosto zanedbatelný vliv.
To je pánové jen můj názor a nikomu jej nevnucuji. Jinak o podobných požadovaných opatřeních v rámci klasické nn - elektroinstala ce slyším poprvé.
Miroslav Minařík:
Jsem rád, že to slyším také od někoho jiného. Číst a chápat knihu co mám před sebou a pak zaujmout nezaujatě subjektivní názor, je patrně nadlidský výkon.
Možná se pane Fasulisi oba mýlíme a objeví se někdo s takovým argumentem, že si všichni vytrháme dráty ze zdi a nakoupíme svíčky :-)
A tak já to zkusím popsat jinak. A pak, že slohová cvičení jsou snadná!
Pavel Ryšavý:
Na toto téma jsem kdysi četl článek ve zpravodaji Sisyfos. Zkusím pohledat, kde to bylo.
Pavel Ryšavý:
Tak jsem to našel
www.sisyfos.cz
Zpravodaj 4/2004
http://www.sisyfos.cz/zpravodaj/Zpravodaj_2004_4_web.pdf
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana