Navrhovat do bytové výstavby jističe 6kA nebo 10kA?
IM:
Pokud změřím impedanci smyčky na vstupu, mohu vypočítat zkratový proud, některý přístroj přímo ukáže hodnotu.
Potom není třeba navrhovat něco na základě domněnek. Většinou v distr. rozvodu je menší než 6 kA.
Neznám však cenový rozdíl mezi jističi 6 kA a 10 kA.
dolac:
Z pohľadu vypínacej schopnosti určite postačuje 6kA. Možno je tu však aj iná otázka, a to, o koľko sa skráti životnosť 6kA ističa oproti 10kA ističu po niekoľkých vypnutiach skratového prúdu? Ak uvažujem správne, asi tam bude nejaký rozdiel.
Radomir Kubíček:
Ještě se mi nestalo, aby v bytové zástavbě jsem změřil zkratový proud větší než 2 kA. Vyjímkou jsou stupačky. Bohatě stačí 6 kA, jsou také levnější.
Jaroslav Hasala:
Například EON má v připojovacích podmínkách, že jističe před elektroměrem musí být 10 kA, bez ohledu na zkratové poměry v místě.
Přitom 10 kA jsem snad ještě nikdy nenaměřil (většina přístrojů pro měření impedance poruchové smyčky umí "změřit" i zkratový proud).
Takže skutečně před elektroměrem 10 kA, v podružné rozvodnici bez problémů 6 kA.
Co se týká ceny, jističe 6 kA jsou obvykle 60 - 70% z ceny jističů 10 kA.
Štefan Beláň:
Citace: Jaroslav Hasala 14.08.2009, 19:04
...Přitom 10 kA jsem snad ještě nikdy nenaměřil (většina přístrojů pro měření impedance poruchové smyčky umí "změřit" i zkratový proud)...
Tato hodnota (23kA) se mi podařila naměřit pouze jednou - viz foto. Bylo to v průmyslové provozovně s vlastním transformátore m 1000kVA, vzdáleným cca 300m. Jinak při revizích běžně naměřím hodnoty v přípojkových skříních od 0,02 do 0,10 ohmů, což odpovídá zkratovému proudu od 11,5 do 2,30 kA. :)
Je nutné předpokládat, že skutečný zkratový proud bude mnohem vyšší. (!)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana