Je nutné provádět v autodílně doplňující místní pospojování?

<< < (2/3) > >>

Kamil Novák:
Citace: Zdeněk Mancl  17.08.2009, 12:49

Nechtěl jsem vyvíjet novou ochranu ani nějaký hybrid, jen jsem se snažil vzniklý stav (když majitel rezolutně zamítl dodatečné zřízení uzemnění) alespoň částečně zlepšit.

Ale tady nejde o nějakou novou ochranu nebo hybrid. Ochranné uzemnění je jen jedním z opatření pro zajištění Ochrany při poruše (před dotykem neživých částí).

...když majitel rezolutně zamítl dodatečné zřízení uzemnění

Je to věc každého, ale v takovém případě bych asi já rezolutně odešel.
Když je někdo takový chytrolín nebo škudlil, že nepotřebuje buď projekt vůbec a nebo si jej nechá načmárat od dalšího chytrolína špatně, tak ať si to teď užije.  (zliskat)
A nebo se můžete pokusit nepřítomnost uzemnění zdůvodnit pomocí čl.411.4.1 v ČSN 33 2000-4-41 ed.2. Ale to znamená měření a výpočty navíc a tudíž i vyšší cenu za revizi.  o:-)
Jestli jde opravdu o škudlila,tak bych se obával potíží s úhradou a tak mi opět vychází jako nejlepší varianta : Kdo uteče, vyhraje.

S těmi základovými zemniči je problém. Stavaře to nezajímá, elektrodozor na stavbě je spíše vzácnost a přítomnost elektrikáře, když se dělají základy spíš vzácnost. Jaké jsou Vaše zkušenosti?

Prakticky stejné, i když se mi zdá, že se situace postupně lepší.  :(
Zvlášť když je dodavatel v časové tísni pod horzbou penále, tak jde vykopat rýha pro uzemnění okolo domku včetně položení pásků a zasypání i za 1 den.   :o
A pak už se mu dlouho nestane, aby na vhodné uzemnění nepomyslel včas.  :D

Michal Kolesa:
Kdyby se to z iniciativy pospojilo, hrozil by úraz elektrickým proudem ?

Lubomír Jindra:
Citace: Michal Kolesa  17.08.2009, 15:03

Kdyby se to z iniciativy pospojilo, hrozil by úraz elektrickým proudem ?

Pokud by se TO všechno pospojilo, pořád potřebujete TO všechno spojit i se zemí, protože jinak by se mohlo na TOM všem, vobjevit nebezpečné napětí právě proti zemi. No a protože lidé jsou potvory a nejraději ze všeho stojí nohama na zemi a rukama porát šmátrají kolem sebe, je potřeba zařídit vše tak, aby přitom šmátrání nedostali pořádnou mrdu.

Proto je třeba spojit TO vše se zemí, nejlépe se základovým zemničem, který chudák pan Mancl postrádá. Nyní je v podobné situaci, jako by jste chtěl pigmejovi z Afrických savan vysvětlit, jak moc důležitý je blinkr u auta. (pigmej = ing doc mgr Stavitel csc)

Michal Kolesa:
To je jasný, že to musí být pospojeno a spojeno se zemí. Tak podroně se mi to nechtělo rozepisovat

Zdeněk Mancl:
To: Lubomír Jindra

To jste měl na mysli zřizovat samostatný zemnič pro každou koupelnu??
Já bych TO zase až tak nedramatizoval, pořád v celém objektu funguje ochrana samočinným odpojením, neboť lano Cu 16mm2, kterým je připojená ocelová konstrukce  a plynovod k PEN přípojnici v hlavním rozvaděči určitě v případě poruchy při impedanci smyčky 0,18 zafunguje. Na nezbytné uzemnění jsem provozovatele pochopitelně upozornil.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana