Je nutné provádět v autodílně doplňující místní pospojování?

<< < (3/3)

Jan Franěk:
Zkuste se podívat do návodu od mašim v dílně. Mělo by tam být i správné zapojení k siti. Třeba tam bude i napsaná potřeba pospojení.
Možná i na strojích budou svorky určené k ochrannému pospojení.

Jen nechápu přístup majitele. Bude to právě on ,  kdo bude pořád opřený o hever, zouvák a pod.

Lubomír Jindra:
Citace: Zdeněk Mancl  18.08.2009, 18:31

To jste měl na mysli zřizovat samostatný zemnič pro každou koupelnu??

Co je to "samostatný zemnič pro každou koupelnu"?  :-\ Pokud hovoříte o umývárně ve "Vaší" autodílně, tak jistě bude předepsána v projektu doplňková ochrana doplňujícím ochranným pospojováním.

Citace: Zdeněk Mancl  18.08.2009, 18:31

Já bych TO zase až tak nedramatizoval, pořád v celém objektu funguje ochrana samočinným odpojením, neboť lano Cu 16mm2, kterým je připojená ocelová konstrukce  a plynovod k PEN přípojnici v hlavním rozvaděči určitě v případě poruchy při impedanci smyčky 0,18 zafunguje. Na nezbytné uzemnění jsem provozovatele pochopitelně upozornil.

Jaké zvedáky konkrétně máte na mysli?
Když jsme před rokem a půl prováděli větší dílnu, měli tam jak posuvné zvedáky připojené šňůrovými přívody, tak zvedák pevně uložený v podlaze. Ty pohyblivé zvedáky žádné doplňující ochranné pospojení neměly, protože ovládací jednotka + ty čtyři zvedáky bylo připojeno jedním pohyblivým přívodem do zásuvky 400V. Zvedák pevně uložený v podlaze doplňující ochranné pospojení měl.
Pokud ještě není hotová povrchová úprava podlahy, možná by to šlo zaříznout?

Zdeněk Mancl:
Jedná se o pevně namontované zvedáky masivní konstrukce - výška cca 3m. Do návodů k mašinám, jak radí kolega Franěk, jsem se díval pochopitelně v první řadě. Žádná zmínka o pospojení tam nebyla, snažil jsem se tedy najít připojovací místo (šroub) na vlastní konstrukci, ale nic jsem neobjevil. Vrtat do stojanu považuji za kaskadérství, je tam řetěz pohonu, hadičky, trubičky.... a navíc bych se obával ztráty záruky, pokud by dodavatel zjistil takový zásah. Říznout do podlahy by se možná dalo, ale co dál? Možná jsem zpočátku neuvedl, že každý přívod ke zvedáku je zapojen za samostaným chráničem, takže bych to dál asi neřešil. Jinak díky za názory.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana