Je nutné provádět v autodílně doplňující místní pospojování?

(1/3) > >>

Zdeněk Mancl:
Nedávno jsem byl požádán o revizi elektroinstala ce v servisní autodílně. Přišel jsem tudíž na místo ve fázi, kdy už byl třeba kolaudovat. Když jsem se trochu „porozhlédl“ zjistil jsem, že projektová dokumentace je pouze pro stavební povolení, takže štěstí bylo, že instalaci prováděli zkušení elektrikáři, kteří si mnohé vyřešili sami. Jako ve většině případů, kam přijde revizák jako poslední, jsem postrádal základový zemnič. Vzhledem k tomu, že stavba byla v provedení opláštěné ocelové konstrukce zachránili jsme ještě hlavní pospojování, (OK, plynovod…) ovšem připojené pouze na PEN přípojnici bez možnosti připojení k zemniči. (O dodatečném zřízení zemniče do vybetonovaných okolních ploch nemohlo být řeči)
A nyní k tomu, co mě trápí: V dílně jsou instalovány 3 autozvedáky. Přívody pro pospojení v podlaze již nikdo neudělá (jak by to bylo ideální, kdyby se byly „vytáhly“ při betonování podlahy od základového zemniče, kdyby existoval!!). Zvedáky samy o sobě jsou dost masivní konstrukce, i když přívod k nim je 5x2,5 měď. Vzhledem k vnějším vlivům pro prostor dílny není nutné provádět zvýšenou ochranu – je tedy nutné pospojovat tyto zvedáky dodatečně nějakým náhradním způsobem?? (vzhledem k dispozičnímu uspořádání mně přijdou možné varianty řešení dost krkolomné a komplikované)

#112#

Kamil Novák:
Citace: Zdeněk Mancl  12.08.2009, 16:35

.... jsem postrádal základový zemnič. Vzhledem k tomu, že stavba byla v provedení opláštěné ocelové konstrukce zachránili jsme ještě hlavní pospojování, (OK, plynovod…) ovšem připojené pouze na PEN přípojnici bez možnosti připojení k zemniči.

Hlavní pospojení bez vývodu od uzemnění ?  :o
Můžete napsat, jak se tam ochrana při poruše jmenuje ?  ??

Citace: Zdeněk Mancl  12.08.2009, 16:35

Vzhledem k vnějším vlivům pro prostor dílny není nutné provádět zvýšenou ochranu – je tedy nutné pospojovat tyto zvedáky dodatečně nějakým náhradním způsobem?? (vzhledem k dispozičnímu uspořádání mně přijdou možné varianty řešení dost krkolomné a komplikované)

Odpověděl jste si sám - prostory normální = základní ochrana.

V případě, že jsou zvedáky v dosahu buď vzájemně nebo vůči jiným neživým nebo okolním vodivým částem, bych si pro jistotu změřil přechodový odpor mezi těmito částmi a porovnal jej s ČSN 33 2000-4-41 ed.2 čl.415.2.2.

František Šohajda:
Třeba chce tazatel udělat ochranu neuzeměným místním pospojováním??
Podle ČSN 33 2000-4-41,ed.2,čl.C.2...... ::)

Miroš Jan:
To : Zdeněk Mancl

Odpověď je jednoduchá, v autodílně není nutné doplňující místní pospojování. :)

Zdeněk Mancl:
To Novák:
Nechtěl jsem vyvíjet novou ochranu ani nějaký hybrid, jen jsem se snažil vzniklý stav (když majitel rezolutně zamítl dodatečné zřízení uzemnění) alespoň částečně zlepšit. Myslím si, že jsem vzájemným pospojením ocelové konstrukce a plynovodu s PEN přípojnicí nic nezkazil, nazvěme to třeba vyrovnání potenciálů.
Spíše se mi jednalo o ty zvedáky, ale dodavatel, který prováděl montáž připojil 5 fousů z přívodu, zařízení "rozchodil" a nic moc víc ho nezajímalo.
                       S těmi základovými zemniči je problém. Stavaře to nezajímá, elektrodozor na stavbě je spíše vzácnost a přítomnost elektrikáře, když se dělají základy spíš vzácnost. Jaké jsou Vaše zkušenosti?

To Šohajda: Pochopil jsem správně humornou nadsázku? Pak jsem rád, že i elektrikařina jde brát s humorem. Jinak jsem ale měl na mysli doplňující místní pospojování.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana