Jak zajistit připojení fází na vn ve správném sledu?
IM:
Pane Bernarde, (poklona) vám za váš zájem. Skutečnosti, které jste uvedl jsou mi známé. Problém není v označování fází v rozvodně, ale na sloupu (které není):
Připojuje se kiosková trafostanice s rozv. vn, jednožilovými kabely ze sloupu vedení 22 kV s odpínačem. Na druhém konci jsou kabely připojeny konektorovými koncovkami do rozvaděče s SF6. Teprve po zapnutí se zjistí na nn straně, zda je pravotočivý sled fází (pravděpodobnos t 50%). Pokud není, je možnost prohození fází:
- na sloupu
- na koncovkách
- na vn průch. transf.
- na nn straně
Vhodné místo vyplyne z délky kabelů, přičemž na nn straně jsou třeba k přepojení 4x 240, což je pracné.
Problém je řešitelný, šlo mi o to, zda lze napoprvé připojit vn ve správném sledu.
Domnívám se, že pouze s uvedenou pravděpodobnos tí 50%. Potvrdili mi to montéři SEKV, které jsem náhodou dnes potkal při práci na sloupové transf.
František Bernard:
Ještě jednou . Vrchní vedení vychází z rozvodny a je známo pořadí fází. Vždy nám pracovníci rozvodného podniku byli schopni dát toto pořadí při montáži nebo bylo uvedeno v projektu. Pokud transformovna byla připojována do již provozovaného systému sítě nn, muselo být vše v pořádku a nebylo možné to přehazovat libovolně. Pokud se jednalo o jednu transformovnu, šlo přehodit směr točení na straně nn. Uvedu malou perličku z Prahy - levá strana měla na vn přehozeny dvě fáze proti straně pravé. Jak je to nyní již nevím.
Miroš Jan:
Většinou nám rozvodné závody při připojování trafa z venkovního vrchního vedení vn pořadí fází sdělily, takže jsme nikdy neměly problém. Vzpomínám si, že problém nastal při kabelové přípojce vn. Tam se pořadí fází netrefilo. Důvod se objevil velice brzo, na kabelové trase vn byly dvě spojky, ve kterých se jednotlivé fáze tak promíchaly, že se trafačka připojovala na třikrát. Inu i mistr tesař se utne. :(
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana