Existuje neaky sposob urobenia 3 fazovej zasuvky z jednej fazy ?
Yokotashi:
Citace: MareK Korchan 08.08.2009, 12:57
Kebyze ma dom iba dvojfazove pripojenie (viem ze take nic nieje ale cisto iba teoreticky) trafo by nebolo potrebne kedze je medzi fazmi spominanych 400 V. Ako by sa spraval trojfazovy motor kebyze ho napojim len na dve fazy. rozkrutil by sa ? alebo by sa pouzil neako ten startovaci kndenzator.. a vlastne preco sa robia 3fazove vedenia ved ked som teraz nedavno zapajal na byte sporak ktory mal majitel s francuzka som ho pripojil iba na 2 fazy a co som cital nie kazda krajina ma rovnako dimenzovanu velkost napatia a pocet faz ?
Mate-li 2 faze (mineni 2 faze a nulu - ne jen 2 faze bez nuly), ziskate treti jejich sectenim a vynasobenim -1, coz lze zaridit dvema oddelovacimi transformatory 230/230V.
Mate-li 2 faze bez nuly (tak nezapojite zadnu 230V spotrebic), pak by vam stacil uz jen ten kondenzator, ale ma to dve nevyhody:
- ke kazdemu motoru byste mel jiny, drahy, velky kondenzator. Asynchronni motor se pouziva proto, ze je jednoduchy.
- s kondenzatorem ziskate elipticke pole, ktere se navic deformuje se zatezi, nikoliv kruhove. Takze NEJAK klesne vykon motoru a zaberny moment. Tusim, ze se udavalo snad 80-90% oproti provozu na 3 faze, ale fakt uz si to nepamatuju.
Mozna by se vyplatilo vymenit v cirkularce motor za nejaky univerzalni (ale ten asi neprezije odlehceni a roztrha se - kotouc naprazdno ho nezatizi), nebo stejnosmerny derivacni a usmernovac (usmernovac je levna zalezitost).
Vyrabet neco, cim ziskate trifaz, se muze vyplatit leda jestli mate vetsinu soucastek , meraky a vite, jak na to.
Marek Korchan:
Yokotashi-
AKo ste to myslel ze scitat a vynasobit -1 a cez oddelovaci transformator?
A ohladne toho kondiku to sa by sa zapojilo tak ako sa pripaja 3fazovy asinchronny motor na jednu fazu len stym ze by som pripojil na U1 -L1,W1 kondik z U1, V1-nanamiesto N dal L2 ? snad sa rozumiemie pre istotu to nacrtnem v skicaru dakujem za odpovede fakt sa snazim tomu pochopit
Fuk Tomáš:
Citace: Marek Korchan 10.08.2009, 17:34
AKo ste to myslel ze scitat a vynasobit -1 a cez oddelovaci transformator?
viz:
novy1:
Citace: Fuk Tomáš 10.08.2009, 18:25
viz:
A treba dokazat, ze to bude fungovat.
Jan Kelbich:
Citace: Yokotashi 09.08.2009, 16:24
Mate-li 2 faze (mineni 2 faze a nulu - ne jen 2 faze bez nuly), ziskate treti jejich sectenim a vynasobenim -1, coz lze zaridit dvema oddelovacimi transformatory 230/230V.
Nejsou nutné 2 1f transformátory, je možné použít 1 3f trasformátor - jádrový typ ( ! ), zapojený do hvězdy. Ze sítě se připojí 2 fáze a střední vodič (do uzlu), na nezapojeném vývodu se objeví napětí chybějící fáze. Sekundární vinutí netřeba.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana