Musí mít nový dům v síti TNCS v rozvaděči pospojované všecky zeme?
Dušan Šnajdárek:
Citace: Štefan Beláň 06.08.2009, 20:18
Podle mne je to naprostý nesmysl.
Pracovníci distributorů pouze přijedou a osadí a zapojí elektroměr na připravené vodiče v odběrném místě, a někdy zkontrolují sled fází. Tím končí jejich pracovní činnost. Žádné další zapojování a kontrolu neprovádí. (no)
Za nepřipojený vodič PEN je dle mého názoru plně zodpovědná dodavatelská montážní firma, a hlavně revizní technik, který potvrdil žádost pro distributora nebo vystavil revizní zprávu na odběrné místo. Ten má povinnost zkontrolovat odběrné místo. (zliskat)
PS: I v případech, že distributor provádí přípojku na své náklady, tak montáž přípojky končí na pojistkách v hlavní domovní skříni, tzv. HDS. Další část instalace za HDS již provádí dodavatelská montážní firma vybraná investorem.
To je naprosto přesná odpověď a takto vždy postupuji při svých zakázkách i já.
Edmund Pantůček:
Musí. A k nim napojený i hromosvod.
Pokud něco není propojeno, máte zaděláno na dost velký problém. Zeptejte se jinak - na pojmy krokové napětí, dotykové napětí, bezpečný proud, proudový chránič, napěťový chránič. Hlavně ale zažalujte toho, kdo všechny země nepropojil. Zkuste cokoli - od napadení až po obecné ohrožení. Nějaký trestný čin se najde.
(dance)
Kamil Novák:
Citace: Michal Procházka 07.08.2009, 11:35
V našem případě totiž dodavatelská firma udělala rozvody ale dům jel ještě dlouho na elektriku stavby, protože jsme nebyli ochotni našemu "reviznímu technikovi" zaplatit navíc 1500 za odeslání dopisu na e.on, peníze za základní věci samozřejmě dostal. Tento revizní technik se na nás naštval a naši žádost odložil, takže se cca o 45 (!) dní zpozdila žádost na e.on (nám řekl, že to tak dlouho trvá běžně).
Přiznám se, že tomuto bodu moc nerozumím. :-\
Netuším, co skrývá pod označením "náš" RT.
Jestliže jste firma, která má mezi zaměstnanci nějakého RT, tak je vše jasné (toho byste ale asi nenaháněl do práce 45 dnů).
Jestliže se ale jedná o běžný smluvní vztah (tedy o službu za úplatu), pak nevím, proč nebyl ten "váš" již dávno nahrazen. :o
Když se "vašemu" nechce pracovat, nebo toho má třeba moc, tak by se jistě v okolí našlo několik dalších, kteří by jej rádi nahradili.
"Je tedy zodpovědný revizní technik? Kdo má mít revizní zprávu? Majitel domu nebo developer stavby (bydlíme v řadovém domě)."
Takto na dálku těžko jednoznačně určit viníka, ale RT je od toho, aby zjistil jak bezpečnostní stav odběrného místa, tak i funkčnost podle standardů toho, kterého distributora.
RT je navíc oficiálně "pracovník znalý s vyšší kavlifikací", kdežto montér elektroměrů může být i s §6.
RT musí být vybaven nejen příslušnými znalostmi, ale i dpovídající měřící technikou. El.měrový montér přichází zpravidla "na plac" s elektroměrem, šroubovákem, plombami, výkazem práce, případně skenerem.
El.měrový technik by musel mít pro ověření základních bezpečnostních a funkčních parametrů přístup do objektu (za měření), k čemuž ho ale v běžných situacích nic neopravňuje.
Popisuji situaci proto, že ve vašem případě za chybné zapojení a následnou škodu lze asi těžko vinit el.měrového technika (a Prozřetelnost je mi svědkem, že tito pánové nepatří k mým oblíbencům) !
Na druhou stranu ale i RT je jen člověk, tedy omylný. o:-)
Vážená paní, vážený pane,
obracíme se na vás se stížností na nekvalitní práci Vašeho zaměstnance a jeho následné neprofesionáln í chování.
Dne 30.6.2009 nám váš zaměstnanec na základě pracovního příkazu XXXXXXX prováděl montáž dodavatelského zařízení – elektroměru do našeho rodinného domu, při kterém opomněl připojit PEN vodič. Elektroměr byl po tomto zapojení zaplombován Vaším zaměstnancem.
Obávám se, že jste ukázali prstem na nepravého, neboť el.měrový technik nic v této části rozvaděče připojovat nemusí. (no)
Ten, jestliže má k dispozici revizní zprávu nebo u jiných distributorů potvrzenou Žádost, tak ani nemusí pod kryt v této části el.měrového rozvaděče vůbec nahlížet.
On si připojí pouze vodiče do svorkovnice vlastního el.měru, případně spínače sazby.
To vám ale jistě zástupci E-on vysvětlí. (bigbb)
Jiří Hakl:
Mě by jen zajímalo kde se "vzalo" v zásuvkách 400V? Kvůli nepřipojenému PEN vodiči nebude elektroinstala ce fungovat, to je mi jasné, ale nechápu těch 400V, může mi to někdo vysvětlit?
Petr E.Liska:
Citace: Jiří Hakl 07.08.2009, 16:58
Mě by jen zajímalo kde se "vzalo" v zásuvkách 400V? Kvůli nepřipojenému PEN vodiči nebude elektroinstala ce fungovat, to je mi jasné, ale nechápu těch 400V, může mi to někdo vysvětlit?
Napětí v třífázové soustavě je 230/400V. 230 fáze-nula a 400 fáze-fáze.
Když si představíte několik jednofázových spotřebičů jako 3f zátěž ve tvaru Y (hvězda) se středem uchyceným na N(PEN), tak i při velmi rozdílných impedancích těchto spotřebičů je na nich 230V a vodičem N protéká vyrovnávací proud...
Pokud N přerušíte, tak se střed hvězdy posune někam jinam. Na jednotlivých spotřebičích může být napětí nulové až plné sdružené. Kolik na kterém bude, závisí na jejich vzájemných impedancích a protékajícím proudu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana