Musí mít nový dům v síti TNCS v rozvaděči pospojované všecky zeme?
prochy_michal:
V našem novém domě nejmenovaná firma *.** 30/6/2009 připojila k síti, ovšem kvůli nepřipojení vodiče PEN nám pusitili do zásuvek napětí 400V, které způsobilo nepřijemné škody na zařízeních >:(
Neotáleli jsme a sepsali reklamační dopis, kde jsme vyjmenovali všechny škody a popsali praktiky elektrikářů této megafirmy.
Musím podotknout, že jsem napřed volal na zákaznickou linku, kde mi řekli, že vše vyřídíme formulářem o náhradě škody, ptal jsem se na reklamaci - velmi mě odrazovali.
Bylo mi porazeno řešit vše písemně a tudíž reklamací.
Tuto jsem tedy podal a dnes, po 30 dnech mi poslali dopis, ve kterém se z celého problému vykrucují. (norm)
Jednatel firmy píše, že pracovníci provedli všecky nutné úkony!
a já se ptám:
"Je nutností spojit všecky zeme a nulové vodiče v elektroinstala ční skříni na rozhraní sítí TNC a TNS?"
Mohu dodat fotografie.
#105#
František Šohajda:
Rada na dálku se nedá dát.
Doporučuji nezávislého RT EZ který vám vše potřebné řekne a poradí!
Jak píšete na spojení PE+N jsou různá kritéria.../zda je proud. chránič,a pod../
Jako laik toho moc nenařešíte../usuzuji tak protože elektrikář by si měl poradit
co a jak spojit...jinak nemá v elektrice co dělat !/..
Kamil Novák:
Citace: prochy_michal 05.08.2009, 00:35
"Je nutností spojit všecky zeme a nulové vodiče v elektroinstala ční skříni na rozhraní sítí TNC a TNS?"
Obecně lze říci, že v tomto místě (TN-C/TN-S) se opravdu spojují všechny vodiče s potenciálem země.
Jestliže se ve vašem případě jedná o škodu většího rozsahu, tak by asi bylo dobré požádat o stanovisko přímo soudního znalce. Seznam znalců je na ZDE. (norm)
Revizní technik je na "přesvědčování" pravděpodobnéh o škůdce o uznání viny malý kalibr. :(
Pavel Horský:
Zde bych viděl největší problém v onom nezapojeném vodiči PEN. To je opravdu velká chyba, která se nedá oddiskutovat. Fotodokumentac e je základ k jakékoli při.
Citace: prochy_michal 05.08.2009, 00:35
Jistě že je. Ono rozhraní se nazývá "bod rozdělení" z PEN na PE a N a tento bod musí být spojený se zemí. Na tento jsou pak samozřejmě zapojeny všechyn PE i N ( zjednodušený výklad).
Michal Procházka:
Ano, tak už dokonce i e.on uznal, že chyba byla v nepřipojeném vodiči PEN :), mohu se ještě prosím zeptat na jednu věc? A to jestli "za zapojení uvnitř skříně ve které je jen elektrika, hodiny a jistič našeho domu a do které nemůžu sahat (na hodiny vidím), kterou e.on plombuje zodpovídá právě e.on nebo elektrikář stavby?" Dle mého názoru jasně e.on :), plomba je podle mě dostatečně důležitým artefaktem... >:D
Ještě jednou mockrát (poklona) za Vaši ochotu odpovídat a to v tak krátkém termínu ::)
Zde ještě dodávám fotografie:
takhle provedli připojení odběrného místa experti z e.onu: :'(
http://picasaweb.google.com/lh/photo/21iEhtmylBdO9F315zzrlA?authkey=Gv1sRgCM-os_fEyNqOpwE&feat=directlink
tři minuty po nehodě dorazil náš elektrikář, dovolil se o na nehodové lince o odstranění plomby a zapojil PEN vodič: :o
http://picasaweb.google.com/lh/photo/N-3EXvqS_mexL05rM7etJw?authkey=Gv1sRgCM-os_fEyNqOpwE&feat=directlink
tady mám ještě schéma TNCS sítě ze skript FEKT VUT Brno: ;)
http://picasaweb.google.com/lh/photo/JMCustGUZOShQhhT7ipQuQ?authkey=Gv1sRgCM-os_fEyNqOpwE&feat=directlink
S pozdravem Michal Procházka
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana