Není nebezpečné "rozfázovat" jednotlivé obvody bytové instalace?
meldik:
Nekdy minuly tyden jsem se tu ptal na zapojeni zasuvky pres kominove teleso a pri teto akci se rozhorela s otcem zajimava debata. Ma nejaky vyznam pripojovat zasuvkove obvody v domovnim rozvadeci na fazi napr. L1 a svetelne na L2?? Otec argumentoval cimsi o vetsi rozlozitelnost i zateze, ja jsem mu naopak oponoval ze v pripade nejakeho zkratu,zavade na elektroinstala ci mezi temito obvody muze byt najednou 400V coz se mi zda nebeznecne! Muzete se k tomuto nejak vyjadrit a rozsoudit nas? :)
#112#116#
Petr Doležal:
Tatínci mají vždy pravdu ! :)
Zrovna mě nenapadá nějaký příklad, kdy se dotknu fáze L1 zásuvky a L2 u svítidla, abych dostal 400V. Pokud by ovšem nešlo o plánovanou sebevraždu.
meldik:
Citace: Petr Doležal 28.07.2009, 12:19
Tatínci mají vždy pravdu ! :)
Zrovna mě nenapadá nějaký příklad, kdy se dotknu fáze L1 zásuvky a L2 u svítidla, abych dostal 400V. Pokud by ovšem nešlo o plánovanou sebevraždu.
to znamena ze by to melo i nejaky prakticky vyznam,nez jen ze to lze?
me osobne taky nenapada konkretni priklad,ale kdyz se ohlednu v nasem starem baraku za sebe,tak kus od komina je zasuvka a cca 10cm od ni vypinac ke svetlu ?? to uz by mozna mohl byt i dobry priklad ;) jakym stylem je tu elektrika radsi nekomentuji,modlim se aby se nic nestalo nez se to tu bude rekonstruovat.
Jirka Š. Svejkovský:
Stačí se nedotýkat živých částí pod napětím. Napětí 400V je sice 1,7 nebezpečnější než napětí 230V, ale zabít vás mohou spolehlivě obě.
Rozfázovat obvody nejenom že není nebezpečné (je-li instalace v pořádku), ale je to účelné a praktické.
meldik:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 28.07.2009, 13:08
Stačí se nedotýkat živých částí pod napětím. Napětí 400V je sice 1,7 nebezpečnější než napětí 230V, ale zabít vás mohou spolehlivě obě.
Rozfázovat obvody nejenom že není nebezpečné (je-li instalace v pořádku), ale je to účelné a praktické.
dobra,dluzim tedy otci uznani pravdy.bylo mozno jeste nejak ve zkratce rici v cem je to ucelne a prakticke? v tom rozlozeni zateze?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana