Splňuje podle vás tento případ podmínky sdruženého obvodu?
Georgis Fasulis:
Mi se to řešení ani trochu nelíbí. Je to totiž nepřehledné - hlavní hlavní domovní vedení a patrové vedlejší hlavní domovní vedení? Jako projektant bych to řešil podružnými rozvodnicemi na patrech ať už přímo u hlavního páteřního vedení nebo někde dál a třeba i více podr.rozvodnic na patře a z nich bych teprve napájel 1-f. jističi jednotlivé byty - dle dispozičního uspořádání.
Jaroslav Hasala:
To Fasulis:
Pokud si představíte větší množství rozvodnic na patrech, nepřipadá mi zcela účelné tahat ke každé rozvodnici samostatný přívod, se samostatným jištěním. Na podobném principu, jak jsem výše uvedl, fungují např. přípojnicové rozvody a přeneseně také smyčkované zásuvky.
Ale nejsem projektant, vymýšlet řešení podobných věcí mi nepřísluší.
Georgis Fasulis:
To Hasala: :-)) přesně na ty přípojnicové rozvody jsem myslel, když jsem o tom dumal :-). Problém dlouhých chodeb je mi jasný, proto jsem napsal - dle dispozičního uspořádání. Já proti smyčkování osobně nic nemám. Když o tom znovu uvažuji, dávám vám za pravdu. Koneckonců něco podobného jsem vlastně osobně navrhnul :-).
Když jsme potřebovali napájet v jednom městě několik VS v různých domech a nechtěli jsme se napojovat v každém domě zvlášť (přípojka + poplatky za jistič atd.), navrhli jsme spol. napájecí kabel z kotelny odkud šlo i nové potrubí topení. Taky jsem vlastně jedním 3f kabelem napojoval asi 15 1f VS v jednotlivých domech smyčkováním. Jen jsem si tam musel pohrát s výpočty úbytků napětí kvůli správnému průřezu nap. kabelu (různé odběry v různých fázích v různých délkách jednoho napájecího kabelu). Ale jinak to bylo totéž, o čem se bavíme. Beru zpět, máte pravdu, nevidím v tom žádný problém. :-) O sdružený obvod ve smyslu ČSN se vlastně nejedná.
Miloslav Dunda:
Moc jsem nepochopil váš dotaz. ale co se týká sdružených obvodů, tak musí být vypínány všechny póly vázaně tj. najednou a spolu. Bytový dům s jedním elektroměrem nevyhovuje vyhlášce energetiky, protože nemůže nikdo jiný než energetika (nebo bez jejího souhlasu) prodávat el. energii. Každý byt má mít svůj elektroměr a to i ve dvougeneračním rodinném domku.
Jaroslav Hasala:
To Dunda :
váš příspěvek je trochu OT, o měření spotřeby tady nejde.
K prodeji el. energie zde vlastně ani nedochází, cena za spotřebovanou energii je nějakým způsobem zohledeněna v ceně ubytování, podobně jako u hotelů. Požadovat např. u hotelů samostatné elektroměry pro pokoje je určitě nesmysl.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana