Splňuje podle vás tento případ podmínky sdruženého obvodu?

<< < (4/6) > >>

Milan Karvánek:
TO: Fuksa > K RD - jistě prostě 5 žilová stoupačka na které v každém patře byla rozvodnice, pokud byla 1 fázová, ostatní 2 fáze pouze procházely. Projekt na to nebyl, bylo to vymyšleno montérem na místě.
Takže do posledního patra v podstatě vedla jen 1 fáze (zbylé 2 nebyly využity),  ale v jednom kabelu. Takže asi správně, když byl plný počet vodičů.
K původní otázce - v principu je ale jedno jestli k prvnímu rozvaděči přijdu 5 žil. kabelem,použiju jednu fázi, kabel rozbočím na dva 3řilové se stejným průřezem a odejdu na další 2 jednofázové rozvaděče. Fungovat to bude stejně jako ona stoupačka u RD, akorát nebudu mít ty dvě nevyužité fáze. V podstatě to bude sdružený obvod. Toto řešení nikterak neobhajuji, jen se snažím dopátrat jestli je to tak možné provozovat a pokud ne tak které ČSN jsou porušeny.

Radim Strycharski:
Nevím o jiném ustanovení než je na str. 11 ČSN 33 2000-5-52. Osobně si myslím, že základní a nejdůležitější podmínkou je stejný průřez středního vodiče a fázových vodičů. Pak se dají tolerovat i drobné odchylky v zatížení jednotlivých fází. Myslím si, že takové typické HDV s menším průřezem PEN je zatíženo zhruba stejně nerovnoměrně jako sdružený obvod např. za okruhovou rozvodnicí, kde však mají všechny žíly stejný průřez.

Jiří Fuksa:
To: Karvánek
Nevím, kam tuto diskuzi "tlačíte"?
Pokud se týká sdružených obvodů, tak se přikláním k vysvětlení uvedených v příspěvcích pana Beláně.
Pokud se týče Vašich otázek, tak by to chtělo asi podrobnější a obsáhlejší diskuzi a upřesnění konkrétních věcí, nebo sednutí nad schéma.
Jak mě nutíte přemýšlet, vyráží mi studený pot na čele, není náhodou celá distribuční síť s jednofázově připojenými odběrateli nedovolený sdružený obvod? A pokud ne, existují vůbec sdružené obvody?
(Chtělo by to smějícího se smajlíka, ale vždy, když ho potřebuji tak tu není).

Milan Karvánek:
TO: Fuksa > Snažím se diskusi dotlačit k nějakému závěru, na plané tlachání se mi nedostává času. Tak jak to popsal p.Sapík tu instalaci někdo naprojektoval a zrealizoval. Prostě mne zajímá a nejen mne, jestli by i jiní zkušení projektanti vymysleli stejné řešení a pokud ano proč. Pokud si o daném řešení někdo muslí, že není správné, rovněž mne zajímá proč.
Proklamativní vyjádření typu "tohle určitě není sdružený obvod" ale nejsou nikomu k ničemu, že. :-(

Jaroslav Hasala:
Podle mého soudu o sdružený přívod nejde, je to spíše smyčkovaný přívod pro podružné rozvodnice. Ale je celkem jedno jak to budeme nazývat.
Podstatné je, jestli je to možné takto provozovat.
Nejsem projektant, jenom RT, podle mého soudu by jistě bylo možné, aby bylo na jednom přívodním kabelu více rozvodnic (viz stoupačky). Otázkou je, jak je provedeno propojení v jednotlivých rozvodnicích, nejlepší by bylo použít průběžné stoupačkové svorkovnice, kde se vodiče nemusí přerušovat. Pokud bude dodržena správná dimenze vodičů po celé délce takovéhoto vedení (podle jištění přívodu),  a bude vycházet celková impedance, jak z hlediska ochrany, tak z hlediska úbytků napětí, potom asi těžko budete hledat důvod k tomu, proč by to nebylo možné použít.
Asi nejlepším řešením u většího počtu podružných rozvodnic by byly ty stoupačkové svorkovnice u jednotlivých bytů nebo pokojů, z nich potom napojené podružné rozvodnice. Svorkovnice by bylo lepší umístit do samostatných krabic, v podružných rozvodnicí by asi zabíraly hodně místa. Přívodní vodiče by v tom případě byly nejlepší CYA, v trubkách. Dimenze vodičů by měla být o nějaký stupeň vyšší, hlavně kvůli úbytkům napětí.
Celkové řešení by měl samozřejmě navrhovat projektant.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana