Pro žárovku platí nebo neplatí Ohmův zákon?
Josef Pentoda:
Petře s jakou chybouj.avascr ipt:replaceText(' :)', document.forms .postmodify.me ssage);
Úsměv
Miroslav Jakl:
Citace: Josef Pentoda 26.07.2009, 22:43
No snad mi kolego prominete , že se vracím do dětských let.
Nebylo to míněno ve zlém, pane kolego... ;) Já jen, že ten "klasický" svět, jak ho vnímáme kolem sebe, ten známý Euklidovský prostor a klasická fyzika jsou jen speciálními případy Obecné teorie relativity a kvantové mechaniky(kvantové teorie pole a částicové fyziky). Dle současně známých ale stále vyvíjejících se a měnících se teorií ... Před dvaceti lety jsem měl možnost spolupracovat s kolegou RNDr.J.Švestko u,CSc.(český astrofyzik a teoretik v oblasti meziplanetární ho prachu) na přístrojovém vybavení americké meziplanetární sondy Cassinni v rámci programu ESA (European Space Agency). Řešili jsme v atomovém krytu pražského Planetária problém, jak uzemnit vakuovou komoru na nulový potenciál. Ale tak, aby na komoře byla elektricky téměř absolutní nula. Vakuová komora sloužila k simulaci meziplanetární ho vakua a chování částic prachu a plynu v elektrickém poli Saturnu a v meziplanetární m prostoru během letu sondy.Vybavení typu turbomolekulár ní vývěvy, laserové ozařovače submikronových částic, zdroje vn pro simulaci el.polí, ozařování vodíkovou čarou Lyman alfa atd... Byly úvahy provrtat železobetonovo u metrovou desku krytu směrem dolů a uzemnit komoru na potenciál planety Země. Vznikla by tak ale skoro absolutní elektrická nula?? Výpočty prokázaly, že ne! Pak se to řešilo dále složitými matematickými metodami a nedokonalý nulový potenciál komory se eliminoval matematickým aparátem... Tehdá jsem měl možnost pracovat na projektu i v Ústavu Maxe Plancka v Heidelbergu, ale nakonec jsem od toho ustoupil a pak mě životní cesty zavály zase jinam. Ale to jsem odbočil... Ohmův zákon obecně jistě platí, ale v době, kdy na něj pan Ohm přišel, jistě nebyly poznatky na dnešní úrovni... A stejně je hezké,že člověka žene vpřed poznání, otázky a hledání odpovědí na ně. Čili i Vaše otázka má, pane Pentodo, smysl! Smysl, aby rozšířila obzory těm méně znalým a nebo těm, kteří ani nedokáží klást otázky... ;)
zerotest:
Vzhledem k tomu, že žárovka svítí, tak Ohmův zákon v základní formě a čase platí vždy.
To: Josef Pentoda Včera v 21:42
když jsem před léty začínal s elektrikou, tak každý kdo se mnou pracoval v podstatě pracoval s absolutní nulou. Tedy zkušenosti jsou. :D
supravodivost:
Citace: zerotest 27.07.2009, 08:12
Vzhledem k tomu, že žárovka svítí, tak Ohmův zákon v základní formě a čase platí vždy.
To: Josef Pentoda Včera v 21:42
když jsem před léty začínal s elektrikou, tak každý kdo se mnou pracoval v podstatě pracoval s absolutní nulou. Tedy zkušenosti jsou. :D
Nemylite si pojmy?
vid:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Supravodivost
Martin1568:
Citace: Tichánek 26.07.2009, 17:53
Pro žárovku platí nebo neplatí Ohmův zákon?
Znalí fyzikové vědí, že neplatí. Jak zhodnotí vzdělaný elektrotechnik?
Znalí fyzikové ví, že pro žárovku platí. Můžete si to sám ověřit cvičením s Ampérmetrem, Voltmetrem a regulovatelným laboratorním zdrojem, vhodná je žárovka do automobilu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana