Víte, že spotřebiče I. třídy mohou být zároveň i trochu II.třídy?

(1/4) > >>

Kamil Novák:
Dodnes jsem žil v domnění, že el. spotřebiče mohou být buď třídy 0, I, II nebo III. Po dnešku ale vidím, že existuje (v souladu s normami) i jakýsi kočkopes - I.tř. s částmi ve II.tř.  (ssur)
Jestli je to pro někoho stará známá věc, tak se předem omlouvám za své překvapení. Pro mne je to novinka.

Začátek příběhu, který dnes asi skončil, jsem už na Elektrice před lety popisoval, ale onen příspěvek je asi již smazán, takže od začátku :
Před cca 5 lety se začaly objevovat (ve zdravotnictví) přístroje italského výrobce, které :
1) jsou zcela opatřeny vodivými kryty
2) na štítku není uvedeno označení II.třídy
3) navzdory skutečnostem, uvedeným v předešlých 2 bodech není spojena žádná část krytů s ochranným kontaktem v přívodu. A to u 100% kontrolovaných přístrojů nejen mnou, ale i kolegy kterých jsem se dotazoval.
Proto jsme v RZ uváděli, že u tohoto přístroje není zajištěna základní ochrana a není tedy bezpečný.

Někteří majitelé se proto začali obracet na dovozce s žádostmi o nápravu. Ten toto odmítal s poukazem, že přístroj je vyroben podle platných norem a je i označen C E (nikoli CE).
Navrhoval jsem tedy, ať si od výrobce vyžádá Prohlášení o shodě a není co řešit. To se ale dodnes nepodařilo. Dovozce navíc tvrdil, že existují certifikáty zkušeben z ČR i SR. Byl ovšem schopen předložit pouze jeden a to ještě neplatný.  :-\
Nakonec dovozce do ČR vydal sám jakési Prohlášení, ve kterém bere veškerou případnou odpovědnost na sebe.  :o

Jelikož tím bylo jasně dána odpovědnost za případné škody, "papírově" bylo vše vyřešeno. Ale kostry přístrojů byly a jsou dál nespojené s ochranným obvodem.  :-[

Letos se objevily podobné námitky ohledně tohoto přístroje i z Německa.
V reakci na ně si přestal hrát italský výrobce na mrtvého brouka a dnes jsem obdržel jeho vyjádření, ve kterém píše, že přístroj je zkonstruován v souladu s normou ČSN EN 61010-1 Bezpečnostní požadavky na elektrická měřicí, řídicí a laboratorní zařízení. Přiložil i jakýsi prtokol z této italské zkušebny.

V uvedené normě je v čl.6.5.1 - Ochranné spojení, uvedeno :
Citace

Vodivé části PŘÍSTUPNÉ dotyku musí být spojeny s OCHRANNOU SVORKOU, mohou-li se stát NEBEZPEČNÉ živé v případě porušení jednoho z prostředků ochran podle 6.4 *).
Obdobně musí být části PŘÍSTUPNÉ dotyku odděleny od NEBEZPEČNÝCH ŽIVÝCH částí ochranným vodivým stíněním nebo PŘEPÁŽKOU, spojenými s OCHRANNOU SVORKOU.

Poznámka  Vodivé části PŘÍSTUPNÉ dotyku nemusí být připojeny k OCHRANNÉ SVORCE v případě, že jsou odděleny od všech NEBEZPEČNÝCH ŽIVÝCH částí DVOJITOU nebo ZESÍLENOU IZOLACÍ.  

*) - ochrana základní izolací, kryty nebo přepážkami, impedancí

Otázka : Neví někdo, jak lze za provozu (např. při revizi) poznat, že kovový kryt, nebo jeho část, není spojen s ochranným obvodem právě proto, že části uvnitř spotřebiče jsou odděleny dvojitou nebo jen zesílenou izolací ?   ??  :-\  (fool)

#117#

Milan Karvánek:
Dík za poučnou informaci z praxe, tohle jsem tedy také netušil. Ale pátrel bych v  normách a předpisech dál > není-li někde dána povinnost, aby takovýto spotřebič byl označen jako II.třída.

Nabízí se analogie se spotřebiči, které mají šňůry tř.I, jsou celé plastové a přesto nemají označení tř.II.

Zdá se, že klíč k záhadě bude v tom jaký předpis  platí pro označování tříd spotřebičů.

A taky mě napadá jestli laboratorní přístroje konstruované podle EN61010 jsou opravdu spotřebiče, které revidujeme podle ČSN 331610?

Kamil Novák:
Citace: Milan Karvánek  15.07.2009, 18:12

... není-li někde dána povinnost, aby takovýto spotřebič byl označen jako II.třída.

To záleží čistě na výrobci. Jestliže z nějakých důvodů neprovede zkoušky, které jsou požadovány na předměty II.tř.,  tak jej takto označit ani nemůže.  (no)

Nabízí se analogie se spotřebiči, které mají šňůry tř.I, jsou celé plastové a

U těchto spotřebičů není problém. Jestliže nemají přístupné vodivé (neživé) části, tak to pouze uvedu jako fakt, kolonku pro hodnotu přechod. odporu PE proškrtnu a není co řešit.  (dance)

Zdá se, že klíč k záhadě bude v tom jaký předpis  platí pro označování tříd spotřebičů.

Tomu nerozumím. Mám za to, že rozdělení el. předmětů na třídy 0, I, II a III platí pro všechny. Nebo ne ?  :-\

A taky mě napadá jestli laboratorní přístroje konstruované podle EN61010 jsou opravdu spotřebiče, které revidujeme podle ČSN 331610?

Revize se v tommto případě opravdu neprovádí podle ČSN 33 1610 (viz výluka v čl.1),  ale to není podstatné.
I u zdravotnických el. přístrojů je rozdělení do tříd I.a II. (pouze III.tř je zde zakázána).

Štefan Beláň:
Vysvětlení je nutné hledat v ČSN EN 61140 ed. 2.  (norm)
Od této normy se odvíjí další národní normy, doplňky a upřesnění. :)

Štefan Beláň:
Ty časy na zpětné úpravy příspěvku se nějak zkracují. >:(
Přílohy k předchozímu textu jsou zde.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana