Proč asi poblikávají bodovky stmívané dotykovým vypínačem?

(1/1)

Pavel Kolba:
Montoval jsem zákazníkovi dotykový vypínač se stmívaním na ovládaní bodovek (halogen 230/25W 8ks.) a chovalo se to velmi podivně. Vypínač docela slyšitelně brčel, někdy to reagovalo, někdy ne, bodovky viditelně poblikávaly. Zkusil jsem namontovat druhý, ale výsledek skoro stejný. Na 200W žárovku jedou v pohodě.
Nevíte někdo důvod?

Otakar Dosbaba:
Problém bude v tom, že si triakový stmívač "nerozumí" s indukční zátěží, kterou představují (elektronická) trafa pro halogenky. Při činnosti triaku, který v tomto případě možná ani nepracuje v režimu vypínání při průchodu nulou tak vznikají přepěťové špičky, negativně ovlivňující řídící procesor a obvody triaku. Důvodem může být rovněž i určité procházející napětí elektronickými transformátory v klidovém stavu, to se ale projevuje spíše u malých zátěží. Chce to pořídit stmívač, který je určen i pro indukční zátěže, těch je ale myslím dnes už většina.

Jaroslav Hasala:
Jaké že jsou ty bodovky? Pokud jsou na 230V, neměl by být problém v trafu, protože tam asi není :-)
Moc se mi nezdá ta hodnota 25W, běžná řada je 20, 35 a 50W.
Zkuste změřit odebíraný proud (bez stmívače),  takto by se to mohlo chovat, kdyby byl stmívač přetížený. Na 200W by měl být odebíraný proud max. asi 0,9A.

Navigace

[0] Index zpráv