Jak vypočítat spotřebu v kW/h?

(1/5) > >>

Libor Cr.:
Potřeboval bych poradit jak vypočítat spotřebu v kW/h pro vyúčtování za odběr elektřiny. Změřil jsem proud I (0,5A) a napětí U (223V),  příkon P (?W) P=UxI  P=111,5W=0.1115kW=0,1115kW/h.0,1115kW/hx24h=2.676kW/h za den, 2,676kW/hx362dní=968,712kW/h za rok. Mám to správně? moc  (poklona) .

Miloslav Janoušek:
Nemáte, chybí cosínus fí, spotřeba se neudává v kW/h, ale v kWh.

Petr Doležal:
V zásadě to máte dobře, až na jednu nepřesnost a teoretickou chybičku.1.Nepřesnost: namísto kW/h  patří  kWh, mrkněte se na elektroměr a taky z definice, že práce je výkon po daný čas (neboli A=P*t)
2. Chybička: naměřený proud nemusí být ve fázi s naměřeným napětím, chtělo by to nějaký cos fí. Kdyby ale šlo o 115,5 W ohmické zátěže, tak by to bylo v pořádku. Namísto počítaného výkonu z proudu a napětí by bylo přesnější měření wattmetrem. Jde však o to, jak dalece přesně potřebujete tu roční spotřebu.3. A taky rok nemá 362 dnů !

Libor Cr.:
JJ kWh to jsem nějak nevystihl :) a rok má 365 dní (362 to byl překlep) jinak cos. fí má prý u jedné fáze minimální dopad na přesnost výpočtu i základní vzorec s cos. fí nepočítá P=UxI. Jinak jde mi o přesnost takovou aby vypočítaná cifra v Kč za rok byla +-50kč (jde o vyúčtování spotřeby za server a antení systém který běží trvale celý rok). Wattmetr bohužel k dispozici nemám, vím že by to bylo jednodušší a přesnější.
To Petr Doležal  (poklona)  za odpověď.

Pavel Draštík:
Cos. fí se nepočítá, u maloodběru platíte jen činnou složku elektrické energie. Až započtete cos. fí šlo by o zdánlivou složku a ta by se udávála ve VAh (kVAh).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana