Proč se neustále dělají hromosvody podle ČSN 34 1390 i když máme novou normu?

<< < (2/7) > >>

Štěpán Valenta:
Na problém montáží mosvodů dle ČSN 341390 jsem psal (i na elektrice) již při vydání novoého souboru norem. O tom, že je třeba změnit systém vzdělávání, zkoušek i dozoru jsme v této souvisosti informovali i příslušné ministerstvo.. . Byly námvysvětleny objektivní důvody proč se v této věci nebude legislativa upravovat....
   Jsme zastánci např. i cerifikací firem a OSVČ elektro a hromosvodů dle odvedené práce (francouzská model...). A zde se dostáváme do rozporu s uskupením svazů, které dle jejich špiček chtějí ceritfikovat pouze bumážkovou metodou dle normy o kvalifikaci dodavatelů elektroinstala ci (vřele doporučuji přečíst...)
     V současné době  těm kteří se poctivě vzdělávají a pracují dle platných norem nezbýá než, aby byly ještě podobně zdatnými obcodníky. A svou klvalitní práci dokázali navzdory nekvalitní konkurnci úspěšně nabízet.
A věřte, že to jde.                                 o:-)

Radek Kroutil:
To mi připomíná 3dny starý tel.hovor.
, ,Dělám rozpočet na RD a potřeboval bych rozpočet na hromosvod.... , ,
Když jsem se zeptal na projekt, tak mi bylo řečeno, že žádný není. Dotaz na zemnič? Žádný není... Ani vývody. Tak jsem mu řekl, že cca 30tis až 100tis. Ať si vybere....
A že v tom nejsou ani výkopové práce....

Jiří Schwarz:
A proč existuje tolik objektů, kde je sice nějaký hromosvod, ale jako naprosto izolovaná část, bez HOP a dalších opatření?
A výsledek?
Nechci tvrdit něco, co nemůžu dokázat, ale rád bych znal podrobnosti jak byl objekt proveden, především ochranu antény zničené radiostanice nebo ochranu solárního panelu před bleskem a přepětím.
Ono je jednodušší prohlásit to za dílo kulového blesku, než hledat pravdu a zpytovat svědomí...
http://domazlicky.denik.cz/zpravy_region/zachrannou-stanici--zasahl-kulovy-blesk20090704.html

Jan Franěk:
Mě právě rozčiluje tem všeobecný šlendrián . Pokud tomu nerozumím, tak se do toho s prominutím nes...u.
Proto nedělám zatím hromosvody, protože je ještě neumím a nestydím se za to. Zatím mám dost jiné práce.

Stále více volám po nějakém dozoru, co by odebíral licence a čistil kalné vody v našich luzích a hájích. Firmu porušující normy (třeba chybějící HOP ,  štítky na rozvaděčích a pod)  a to se týká i revizáků, by nejprve pokutovali pak odebrali licenci a oni by museli znova udělat vše po nějakém čase.

Jan Alin:
Citace: Jaroslav Kořínek  04.07.2009, 07:53

Nevím ,ale asi žiji v jiném světě, protože těch pět projektantů elektro v mém okolí dělá hromosvody podle  62305 ,  ale asi to bude tím, že jsou členy ILPC,  a pravidelně se s nimi potkávám na seminářích, které pořádá DEHN a kolektiv.
Daleko horší jsou montážní firmy a postrachem jsou mnozí revizní technici!  

Tohle lze pochopit tak že projektanti ve vašem okolí dělají perfektní projekty a montážní firma a RT to celé pokazí protože má špatnou náladu??? Já zase žiji ve světě kde jsem se ještě s pořádným projektem hromosvodu dle nového souboru norem ještě nepotkal a montážní firmy nadávají že není dle čeho dělat a RT odmítají udělat revizi. Docela se těším na první setkání s pořádným projektem. Nebyl by nějaký ukázkový projekt skutečného objektu od těch projektantů na ukázku pro soukromé studium, projektováním ani hromosvodařino u se neživím.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana