Proč se neustále dělají hromosvody podle ČSN 34 1390 i když máme novou normu?

<< < (4/7) > >>

Miroslav Macek:
Citace: Jan Hájek  05.07.2009, 17:25

...
Analýza rizika je sice  složitější, ale výpočty  ručně jsou možné, nezažil jsem ovšem žádného projektanta, který by dobrovolně trávil den, dva ručními výpočty, když existuje SW.
To by se jednalo o vysloveného masochistu.
Vzhledem k tomu, že ochranu před bleskem školím od roku 2002  odhaduji, že v ČR je na řadu ČSN EN 62305 více jak stovka projektantů na špičkové úrovni. Ostatně tady v diskuzích je jich minimálně 10-15.
.......
 Celkem je v ČR cca 500 odborníků na ochranu před bleskem mezi projektanty, montážními firmami a revizními techniky.
......

Podle mého názoru nedorozumění a nesoulad v odhadovaných počtech odborníků na ČSN EN 62305-2 je dán absencí definice pojmu takovéhoto odborníka.

Člověka, který je schopen sám provést a dokladovat výpočet rizika krok za krokem, včetně vzorců a do nich dosazených hodnot, bych pracovně označil za odborníka typu "A",  zatímco osobu, jež je schopna dosadit soubor hausnumer do programu a kliknutím na tlačítko programu obdržet jakési výsledky, bych nazval odborníkem typu "B".

Výroba odborníka typu "B" se provádí většinou na školení a je možno ji zvládnout během doby odhadované v řádu několika desítek minut ; zatímco pro odborníky typu "A" žádná školení nejsou, neboť je nemá kdo pořádat.

Je docela možné, že odborníků typu "B" je v této republice několik stovek, na odborníka typu "A" jsem já osobně dosud nenarazil.

Jan Hájek:
Citace: Miroslav Macek  05.07.2009, 21:01

Je docela možné, že odborníků typu "B" je v této republice několik stovek, na odborníka typu "A" jsem já osobně dosud nenarazil.

... ale narazil, vzpomínejte.

Jan Alin:
Citace: Jan Hájek  05.07.2009, 17:25

Tak samozřejmě, to o složitosti tkzv. , ,nové řady norem,,  je šířeno hlavně lidmi, kteří nerozuměli ani předchozí normě.
Analýza rizika je sice  složitější, ale výpočty  ručně jsou možné, nezažil jsem ovšem žádného projektanta, který by dobrovolně trávil den, dva ručními výpočty, když existuje SW.

Já si myslím že si nerozumíme. Složitostí v tomto případě není to, jak složitý je vlastní výpočet, který se dá provést pomocí výpočetní techniky. Tady je složité sehnat věrohodné údaje které musím do těch vzorců dosadit, proto většina projektantů používá jakési tabulky a vlastní výpočet vynechá. Opravdu sem kromě vašich vzorových příkladů nenašel ani jeden případ že by projektant provedl nějaký rozumný výpočet v projektu. Další problém je že takřka vždy projektant řeší pouze jímací soustavu, svody a zemnění a na zbytek normy jaksi zapomíná.

Radek Červený:
Je celkem zvláštní, jak se někteří dívají na pojem "odborník" a jak ho chtějí definovat do určitých kategorií.
Celkem logicky vzato, staré přísloví praví že praxe z nás dělá mistry.
Když někdo má chuť a zájem se do problematiky dostat, a tím myslím jakoukoliv problematiku, je to mnohem snažší, než když bude neustále hledat důvody proč to nejde a tlachat na netu.
Žádný učený z nebe nespadl, a každý si tu cestičku musí sám prošlápnout. Je celkem logické, že hned ze startu nevezmu zakázku na hromosvod muničního skladu, ale začátkem od jednoduchých projektů s pochopením problematiky a zájmem o problematiku se dá celkem dobře ta pěšinka vyšlapat.
Ostatně Honza jistě ví, co mám na mysli a jaká byla moje první reakce ne novou 62305 před několika lety  :)

Jan Hájek:
Citace: Radek Červený  06.07.2009, 11:25

,  ale začátkem od jednoduchých projektů s pochopením problematiky a zájmem o problematiku se dá celkem dobře ta pěšinka vyšlapat.

Problém je, že spousta lidí předpokládá, že jim nejenom zdarma ukážeš kudy šlapat, ale že je celou cestu ještě poneseš.
Elektrotechnik a je na neustálé vzdělávání velmi tvrdý obor a platí pro nás heslo legionářů:
Pochoduj nebo zemři.
PS: S ohledem na současnou situaci v tomto státě, pro mne a celou mladší generaci kolegů platí verze, kde nebo je nahrazeno a.  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana