Proč se neustále dělají hromosvody podle ČSN 34 1390 i když máme novou normu?

<< < (3/7) > >>

Miroslav Macek:
Těch 5 projektantů, kteří bez problému projektují hromosvody dle ČSN EN 62305 bych chtěl vidět.
Já jich znám asi deset, ale ani jeden z nich neumí sám (bez pomoci více či méně podezřelého software) spočítat potřebná rizika - a já se tomu vůbec nedivím.

František Šohajda:
TO:Jaroslav Kořínek
Přímo vám závidím, že žijete v místě, kde je každý jednička..a všichni jsou nejlepší....
Ihned bych se přestěhoval do Vašich končin a byl chráněn podle ČSN 62305.... >:D

Jan Hájek:
Tak samozřejmě, to o složitosti tkzv. , ,nové řady norem,,  je šířeno hlavně lidmi, kteří nerozuměli ani předchozí normě.
Analýza rizika je sice  složitější, ale výpočty  ručně jsou možné, nezažil jsem ovšem žádného projektanta, který by dobrovolně trávil den, dva ručními výpočty, když existuje SW.
To by se jednalo o vysloveného masochistu.
Vzhledem k tomu, že ochranu před bleskem školím od roku 2002  odhaduji, že v ČR je na řadu ČSN EN 62305 více jak stovka projektantů na špičkové úrovni. Ostatně tady v diskuzích je jich minimálně 10-15.
Nedá se říci, že by se jednalo pouze o nejmladší generaci projektantů, nejstaršímu projektantovi, který bez použití kreslícího SW vytvořil návrh ochrany před bleskem podle nové řady norem bylo již hodně přes 70 let.

Celkem je v ČR cca 500 odborníků na ochranu před bleskem mezi projektanty, montážními firmami a revizními techniky.
Na některých diskutujících zde na elektrika.cz je hezky vidět, jak během roku, dvou se sami vypracovali na velmi vysokou úroveň.

V ČR je zajímavé, jak se mezi sebou liší jednotlivé oblasti v touze se vzdělávat. Každý kdo porovná třeba Prahu se severní Moravou či např. Příbramskem ví o čem píšu.

sniper76:
Řekněte mi prosím jako severomoráváko vi, v čem se liší má touha se vzdělávat, od pražáka?
 (poklona)  Snp

Jan Hájek:
Pokud děláme školení v Ostravě, přihlásí se 150 lidí a přijde 200.
Pokud děláme školení v Praze přihlásí se 150 lidí a přijde 100, z toho dobrá třetina mimopražských.
Asi je to dáno velkou konkurencí, kdy ten kdo zůstane průměrný, nemá práci.
PS: Jsem čistý Pražák druhé generace.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana