Proč se neustále dělají hromosvody podle ČSN 34 1390 i když máme novou normu?

(1/7) > >>

Jan Franěk:
Volala mi jedna zákaznice a chtěla nacenit nový hromosvod na právě dostavěném domě. Po dotazu na projekt mi řekla, že nemá, ale má již jednu cenovou nabídku (asi 20 000kČ). Jedna firma jí nabídla tuto práci, ale ještě podle ČSN 34 1390. To, že již končí její platnost jim je zřejmě jedno a zákaznice slyšela na to, že to vyjde levněji o cca 30 000Kč.  :-\
Sice ještě nemám hromosvody řádně prostudované (zatím se jim vyhýbám  o:-) ) tak mi to přišlo nějak na rodinný dům mnoho.

Hlavně mě ale zaráží postup té montážní firmy. Co si o tom myslíte Vy?

Radim Strycharski:
Vůbec mě to nepřekvapuje. Běžně se v čerstvých projektech setkávám s tím, že se provádí ochrana samočinným odpojením od zdroje podle ČSN 33 2000-4-41 a bezpečnost práce se řeší podle ČSN 343100.

František Šohajda:
Vůbec se tomu nedivím...
Nedávno jsem byl na přezkoušení RT a zcela jasno o "nové" normě ještě nemají ani oni...
Lidově napsáno co je v normě se musí naučit, ale nějaké odlišnosti jsou problém...
Zatím jsem neviděl projekt ani projektanta co by podle nové normy dělal projekt....
A to už je nejvyšší čas, protože stavby rostou....

Jaroslav Kořínek:
Nevím ,ale asi žiji v jiném světě, protože těch pět projektantů elektro v mém okolí dělá hromosvody podle  62305 ,  ale asi to bude tím, že jsou členy ILPC,  a pravidelně se s nimi potkávám na seminářích, které pořádá DEHN a kolektiv.
Daleko horší jsou montážní firmy a postrachem jsou mnozí revizní technici!  A to jako PROČ? Je jich jen málo, kteří opravdu studují ve svém oboru a dopňují své znalosti celoživotním studiem. (I na tomto portáje se odlišují. )  Jak je poznáme - první ,  co povídají je, že normy jsou nezávazné a v druhé řadě za malý mrzský peníz odrevidují vše.
K poznámce "Citace: František Šohajda  04.07.2009, 06:26

Vůbec se tomu nedivím...
Nedávno jsem byl na přezkoušení RT a zcela jasno o "nové" normě ještě nemají ani oni... "
nevím kde a kdo vás přezkušoval z ITI, ale právě inspektoři (alespoň ty z Ústí n.Labem)  patří opravdu mezi ty nejlepší a tak v tomto případě jsem silně na rozpacích.  :-[  

Miroslav Macek:
Řekl bych, že rozdíl cca 20.000,- za hromosvod podle ČSN 34 1390(1969) a cca 30.000,- za LPS podle ČSN EN 62305-x je ještě docela malý. Pokud se bude zpracovávat projektová dokumentace podle nové normy, vezme si těch 10.000,- navíc asi projektant -  takže materiálově by měly být obě varianty stejné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana