Jaký zvolit přívodní kabel pro 1f 20A jistič?
Markéta Černá:
Mám stávající 1f hl. jistič u elektroměru 12,9 A a zažádal jsem o navýšení hl. jističe na 25A.
Domovní rozvaděč chci přesunout do vzdálenosti cca 12m od elektroměru.
Jedná se o chatu a bude tam boiler a vybavení kuchyně (dvouplotýnkový vařič, rychl. konvice, lednička).
Bude mi stačit přívodní kabel 3cx4?
#uft#
FTTx:
Na vašom mieste by som radšej použil 3C x 6mm2.
Nikdy nie je na škodu trochu predimenzovať prípojku.
FTTx:
Len na upresnenie.
Reagoval som na dotaz ktorí bol priamo v otázke: Navýšenie hl. ističa na 1f 25A. Nie na popis 1f 20A ako je napísane v názve témy.
Markéta Černá:
Ten jistič 25A bude v elektroměru před hodinami a 20A jsem chtěl osadit jako hlavní do chaty.
Robert Vozka:
Nebude to trochu zbytečné mít 25A hlavní jistič, když se stejně omezí dalším 20A? Pokud chcete mít "hlavní jistič" přímo v chatě, tak se tam projektuje hlavní vypínač (který by mohl být např. 32A). Ale to vám poradí ten, kdo bude dělat projekt. - nevyužitých 5A vás bude stát 2500Kc za rezervaci, dále pak vyšší měsíční poplatek.
Kabel je vždy lepší dát větší - o tolik peněz navíc to nebude.
Jenom upřesnění - vždy je podřeba koukat, kam ten kabel vede, nikoliv odkud (elektřina), proto váš kabel musí zvládnout 25A, nikoliv jen 20A (on by to zvládl, teď jde jen o teorii - pokud byste měl v chatě hlavní jistič 10A, tak stejně by přívodní nestačil 3x1.5, protože tento kabel je jištěn od hodin - neboli 25A
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana