Proc mam na drate ve vzduchu napeti?
Karel Janíček:
mam velice debilni otazku, na kterou predpokladam velice jednoduchou odpoved ;-) Pospojoval jsem rozvod svetelnyho obvodu v SDK pricce (to, ze jako laik takovy veci nemam delat nechme stranou). Na zkouseni jsem si poridil (zcela nevyhovujici) tuzku s doutnavkou. Kdyz jsem to zapojil, zjistil jsem ze faze je skutecne na fazi, ale na "zemi" je nejake male napeti (doutnavka svitila mene). Problem je v tom, ze PE vodic neni nikam propojen (na zadne strane). Argument, ze mam nekde pruraz taky neobstoji, protoze se mi to stava u 2 vodicu, podobne vedenych (ze skrinky do dvou vypinacu naproti sobe v pricce navic jsou oba v separatnim krku), navic by bylo (podle meho nazoru) nejake napeti na kostre pricky - a tam zadne nebylo! Napadla me jedine nejaka indukce napr. ze zasuvkoveho okruhu, ktery vede chvili stejnym krkem, ale ta by mohla neco vyindukovat az pri pruchodu nakyho proudu (mozna jsem ve skole nedaval pozor). Jaka je tedy, prosim, pricina?
Diky moc za odpoved.
Preju pekny zbytek dne.
Karel Janíček:
Samozrejme ne pri pruchodu ale pri zmene.
Jan Alin:
Opravdu jsi ve škole nedával pozor :-).
Karel Janíček:
Joooo? :-) Super, tagze su sice trotl, ale mozna jsem to zapojil dobre? Resp. je to mozny aby tam nakejch par voltiku bylo?
Diky.
xxxxx:
Příčina je v doutnavce - ne tak v samotné doutnavce, ale používáte nevhodné "měřidlo" pro měření něčeho co není na "konci" zapojeno. Pokud mohu radit položte ji na zem a přejeďte autem, nebo několikrát na ni silně dupněte a potom šup s ní do popelnice. Potom běžte do jakéhokoli elektroobchodu a kupte si cokoli co měří dvouvodičově (vyhovuje i laciný multimetr jaký koupíte i na některých benzinkách). Spousta odborníků (ti co dělají silovku) se mnou asi nebude souhlasit, ale já používám k měření pouze multimetr (sice dražší ručkový, ale multimetr).
Až skončíte s testováním NEZAPOMEŇTE zapojit PE vodiče!!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana