Kam zapojit tři vodiče spotřebiče na dva dráty ve zdi?
M_Beda:
zakoupený spotřebič (obyčejné nástěnné světlo)
má tři svorky, klasika (h, m, z) ...
ale ze zdi (vedeno od vypínače) na mě vykoukly jen dva dráty -
ochranný zeleno/žlutý a černý :o
co kam jak mám zapojit (kromě zž, ten je jasný)? stačí černý na L (k hnědému)?? nějak se mi to nezdá... :-\
#112# Opakované téma
M_Beda:
(poklona) !! to vypadá, že to bude ono (jednicka) ... ovšem podotýkám, že jsem hledala (asi málo :-[)
já už dnes (hloubám nad tím asi 3 dny) dokonce i sama došla k tomu, že se asi bude muset ta modrá s něčím propojit, ale... nejspíš bych ji spojila s fází (wall) - prosím nebít!!
jsem ale (aspoň pokud jde o elektriku) natolik soudná, že jsem šla nejdřív hledat a toto fórum mi přišlo velmi rozumné s tím, že se zde opravdu poskytne rada - že přišla takto obratem jen vítám (funny)
hned zítra to vyzkouším, ještě jednou díky (poklona)
Jaroslav Kořínek:
Zavolejte elektrikáře, to se vyplatí!
Uvedené svítidlo je kovové, částečně kovové, nebo z izolantu? Podle drátu jde asi o soustavu TN_C, pak by byla propojka při kovovém svítidle ze žlutozeleného zapojeného na uzemnovací šroubek modrým vodičem do svorky pracovního vodiče, černý drát je fázový vodič. Před zapojením nutné odzkoušet !
M_Beda:
už to svítí (jupi)
svítidlo je částečně kovové a když se pokouším pozorně číst vaši odpověď - pochopila jsem to už včera dobře - viz obrázek (modře jsem ten drát zaizolovala já sama, co když do toho v budoucnu poleze někdo jiný? ať je to zapojení zřejmé hned)
Jiří Schwarz:
Co to má být na tom obrázku? Je to snad "pozvánka pro hasiče"?
Jakékoliv spoje musí být dostatečně mechanicky pevné, aby byla zajištěna dlouhodobá elektrická vodivost. Tedy pod šroubek nebo do svorky (svorkovnice), která je pro tak silné vodiče určena.
Přechodové odpory způsobí jiskření a v lepším případě časem poškození spoje, v horším případě požár, pokud vás mezi tím nezabije někdo ze sousedů, kterým může jiskření dokonale zbořit příjem rozhlasu nebo TV.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana