Používat hlavní ochrannou přípojnici v RD?
ALCR:
Ještě dva obrázky.
Rozmahel Vladimír:
Myslím si, že v tomto případě je nutno rozlišit, zda se jedná o uzemnění el.instalace a nebo uzemnění hromosvodu, případně obojího. ČSN 33 2000-5-54ed.2 uvádí dle mne údaje zejména pro el.instalace, u hromosvodu odkazuje na soubor 62305.
5-54 rozlišuje zemnič a přívod, a je to jasné.
62305 mluví o pouze o zemničích a svodech. Dle mého soudu končí svod ve zkušební svorce nad zemí a dále jde do zemniče. Samozřejmě přes uzemňovací přívod, ale o tom tato norma nemluví. Chápu tedy tento přívod jako součást zemniče. Uzemňovací přívod je po stránce koroze nejvíce namáhaná část, protože zemniče uhnijí nejdříve při přechodu do země. Řekl bych, že je to tak, jak již uvedl Pavel Horský, do země FeZn10. Je taky možné, že je to chyba překladu.
Štefan Beláň:
Citace: Rozmahel Vladimír 16.06.2009, 09:05
...Řekl bych, že je to tak, jak již uvedl Pavel Horský, do země FeZn10. Je taky možné, že je to chyba překladu.
TP: Rozmahel
Ohledně dimenze připojovacího vodiče od zkušební svorky svodu jímací soustavy LPS k uzemňovací síti nemůžou být pochybnosti. Plně souhlasím s Vámi a panem Horským, a považuji za naprosto logický požadavek ČSN EN 62305-3, používat předepsaný ocelový vodič o průměru 10 mm. (jednicka)
Připojení ale hlavní ochranné přípojnice, tzv, HOP, ke společné uzemňovací sítí se provádí podle ČSN 33 2000-5-54 ed. 2, a proto se zde požadavek na průměr připojovacího vodiče FeZn 10 mm nemusí (ale může ;) ) uplatňovat. (norm)
"A vo tom to je" (doh)
Rozmahel Vladimír:
Souhlasím s Vámi, moje odpověď byla zaměřena na hromosvod.
Citace: Rozmahel Vladimír 16.06.2009, 09:05
...5-54 rozlišuje zemnič a přívod, a je to jasné.
Tím jsem měl na mysli váš druhý odstavec. Průřezy jsou zde jasně definovány.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana