Používat hlavní ochrannou přípojnici v RD?
Lukáš Rotrekl:
Předpokládám, že se to tady probíralo už mockrát, ale nedá mě to. Poslední dobou jsem několikrát narazil s tím že jsem chtěl v RD provádět pospojování na hlavní ochrannou přípojnici (HOP). Tím stylem, že provedu základový zemnič, z něj vyvedu FeZn 10mm na svody hromosvodu a na hlavní ochrannou přípojnici. U toho teda montážníci vždy nadávají, ale dá se to udělat.
Z hlavní ochranné přípojnice potom připojuji jednotlivé části.
PE (PEN) vodič halvního rozvaděče (min. průřezem stejným jako napájení, ne menším než 6mm2), dále pak vodiči 2,5-6mm ostatní věci v domě. (Potrubí vytápění, kovové zařizováky v koupelně,.......)
V případě rozsáhlejších objektů, dělám pomocné ochranné přípojnice ještě v podružných rozvaděčích odděleně od PE (PEN) v nich, s tím že opět propojím.
Narazil jsem na to, že:
1. projektanti toto vůbec nějaké pospojování nekreslí
2. když nakreslí, tak třeba z nebližší zásuvky připojí vanu CY6
3. když už to někdo nakreslí, přijde "firma", a prohlásí kterej d.... to kresli, to by tady bylo na.... a vyškrkají z rozpočtu
Tímto jsem teď přišel o několik zakázek, proto se ptám, jak to má být správně podle vás?
Rozhodně nehodlám zákazníkům uhýbat a vnucovat se tím, že ořežu bezpečnost díla, ale spíš jestli to nedělám zbytečně komplikovaně a tím draze. Díky za vaše názory.
#uft#
Kamil Novák:
Jak popisujete provedení vaší montáže, tak se dělá běžně.
"Projektanty", kteří navrhují varianty 1) a 2) by bylo dobré vyměnit (zliskat)
Se situací, kdy "firma", zasahuje do projektu dle bodu 3) by bylo dobré seznámit příslušného projektanta a v každém případě "firmu" vyměnit. >:D
Ale hlavně - co v případech, které uvádíte dělá revizní technik ? Ten je přeci od toho, aby podobná zvěrstva odhalil !
(dabel)
Lukáš Rotrekl:
Ad 1 a 2. To nejsou moji projektanti, já tyto projekty v nabídkách rozporuji a doplňuji bokem mimo nabídkový rozpočet co by bylo třeba doplnit. V mých projektech je nakreslené to co popisuji jako naši montáž....
Ad3 pokud to takto končí utíkám a dále mě to nezajímá.....m aximálně pořeji uživateli hodně štěstí při provozu ... :(
Štefan Beláň:
Citace: Lukáš Rotrekl 13.06.2009, 10:25
...Tímto jsem teď přišel o několik zakázek, proto se ptám, jak to má být správně podle vás?
Takže podle mne (a předpokládám že také podle platných ČSN a selského rozumu ;))
se spojí HOP s uzemněním, nejlépe přímo FeZn nebo rovnocenným vodičem CY-CYA. Dále se připojí HOP samostatnými izolovanými vodiči CY/CYA 10-16 mm2 všechny cizí vodivé části sítí vstupujících do objektu (plyn, voda, ....atd.), dále se vyvedou samostatné vodiče k přepěťových ochranám a připojí se i ochranná přípojnice PE hlavního rozvaděče. Všechny vodiče musí být řádě označené a zaznamenané do schéma zapojení hlavního pospojování. (norm)
Předpokládám, že ostatní rozvody nn jsou již v síti TN-C-S a proto nevidím důvod připojovat dalšími samostatnými vodiči jednotlivé neživé a vodivé části v objetu k hlavní ochranné přípojivi HOP.
Proč taky - co? ::)
Milan Karvánek:
Já se přikláním k variantě kolegy Beláně, snad jen se nezmínil o napojení základového zemniče na hromosvodní svody, takže ještě ze základového zemniče FeZn do míst svodů k měřicím svorkám.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana