Co to je "Mášova souprava" ?
František Šohajda:
Nulomet jsem našel ve skříni po kolegovi...... asi do muzea měřidel.. ;D
Ladislav Koštejn:
To Kadlec: Proč tak zhurta? Já sem jen odpověděl na úvodní otázku citací z knihy kde se hned za popisem mášova přístroje se popisuje "nulomet"a to nebylo třeba citovat protože tazatel se ptal na Mášův přístroj.
Slyšel jsem o něm a říká mi to něco já jsem jen napsal že si z učení a po vyučení pamatuji že revízák používal QU 130 nic víc a nic míň.
P.S.
Vážení kolegové čtěte prosím vás pečlivě předchozí příspěvky vyhneme se nedorozumění!?
Vladimír Kadlec:
To: L. Koštejn
Promiňte, neuvědomil jsem si, že to vyznělo pro vás tak příkře, rozhodně to nebylo mým úmyslem. Reagoval jsem pouze na váš text „Pote používali revizáci QU 130“. S Mášovou soupravou jsem přišel do styku asi tak jako Vy, první cvičné revize jsem dělal právě s nulometem, QU 130 jsem získal až v roce 1975.
Vladimír Kadlec:
To: Jirka Š. Svejkovský
No vidíte, asi jsem celou tu dobu žil v omylu. V návodu k Nulometu je uvedeno, že měří impedanci smyčky. Dle schématu je zřejmé, že Nulomet nám měří citlivým magnetoelektri ckým přístrojem fázové napětí v měřeném místě proti nulovacímu vodiči. Přitom je měřený obvod zatížen zatěžovacím odporem Rx. Na tomto principu ale měřila většina přístrojů té doby, pouze se lišila velikost zatěžovacího odporu a proudu protékajícího měřeným obvodem. Samozřejmě, že v případě Nulometu to bylo pouze 15 mA, čemuž odpovídala i přesnost měření.
Jirka Š. Svejkovský:
Je možné, že se mýlím. Teď koukám, že onen nulomet není na kliku. :(
Pokud jsem si přístroj spletl s jiným muzejním kouskem, beru zpět.
Pamatuju si krabici, která měřila pouze činný odpor. Je to už ale opravdu hodně dávno a já jí ani nevlastnil (až QU130).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana