Jde o obdobu paralelního rezonančního obvodu, ale silně zatlumeného odporem R. Jednoduchý vzorec pro výpočet impedance zde tedy nelze použít, protože odpor posouvá i kmitočet, při kterém je fázový posuv nulový - a to je stav, který hledáme ne?
Takže kmitočet známe, na něm Q=XL/R, převedu si obvod LR na paralelní kombinaci platnou pro tento jediný kmitočet a pomocí vzorců pro ekvivalentní obvod vyjde Rp=Rs(1+Q*Q) a Lp=Ls*(1+(1/(Q*Q))).
Pokud jsem ty vzorce napsal nesrozumitelně, omlouvám se - mocninu sem nemám jak napsat a konečně najdete je v učebnicích tuším pro druhý nebo třetí ročník elektrotechnic kých průmyslovek.
Vznikne paralelní kombinace RLC, kde je třeba vypočítat kapacitu tak, aby její reaktance byla shodná s reaktancí vypočítané paralelní indukčnosti. Fázový posuv bude nulový; celková impedance obvodu bude mít jen reálnou složku a tou je vypočítaný odpor Rp.
Asi na to existuje jednoduchý, už hotový vzorec, ale, pokud jsem se musel kompenzací zabývat, stačil údaj měřidla cos fí...a maturoval jsem z toho před 33 roky...