Mohu mít jen jeden okruh v zahradním domku?
Robert Vozka:
Sice jsem hledal a občas i někde nějaké diskuse našel, ale nenašel jsem striktní omezení, zda-li je to problém, když budu mít zásuvku i světlo na jednom okruhu. (věřím že nikoliv).
Situace - sklep je za 3F chráničem (neboli síť TN-C-S). Rád bych připojil (nový) zahradní domek (na nářadí), (kopoflexem 2M od domu). Budou tam 2 zásuvky, 2 světla. Plánuji propojit jedním 2.5mm2 kabelem přes obě zásuvky a dále 1.5mm2 přes vypínač do světel. Připojeno to bude na současný sklepní okruh (kotel, pračka mají vlastní).
Nebo bude lepší natáhnout do domu 2 kabely (případně to udělám až se bude (jednou) zapojovat "sklepní rozvaděč", protože teď by bylo nutno tahat kabel o patro výše)?
Zásuvky i světla jsou samozřejmě s vyšším krytím (i když nepředpokládám, že by tam bylo příliš mokro :)
Takže shrnutí k základní otázce a diskusí, co jsem našel dříve - myslím, že je možno mít zásuvky i světla na jenom okruhu (v případě poruchy, nepůjde ovšem nic), pokud by kabel byl jen 1.5mm2, může se použít max. 10A jistič. V případě použití kabelu 2.5mm2 by neměl být problém?
#117#
Miroslav Minařík:
Máte někdo odpověď? Uzavřeme to ...
Václav 3:
Citace: Robert Vozka 01.06.2009, 08:31
Takže shrnutí k základní otázce a diskusí, co jsem našel dříve - myslím, že je možno mít zásuvky i světla na jenom okruhu (v případě poruchy, nepůjde ovšem nic), pokud by kabel byl jen 1.5mm2, může se použít max. 10A jistič. V případě použití kabelu 2.5mm2 by neměl být problém?
Při použití jističe 16A musíte mít i kabely k osvětlovacím tělesům CYKY 3Cx2,5 a měly by být použity spínače označené výrobcem 16A/250V.
Naskýtá se otázka k čemu budou zásuvky v domku sloužit. Optimální řešení by bylo použít dva přívodní kabely a třeba dodatečně je rozdělit na dvě samostatná jištění (10A - světla a 16A - zásuvky). Pokud není na závadu nižší možný odběr (do 2,3 kW), spíš bych doporučil použití jištění 10A a pouze na přívod k zásuvkám domku použít CYKY 3Cx2,5 a další rozvod udělat již jen z 3Cx1,5, protože do svítidel se bude větší průřez zapojovat velice pracně.
Štefan Beláň:
Citace: Robert Vozka 01.06.2009, 08:31
Sice jsem hledal a občas i někde nějaké diskuse našel, ale nenašel jsem striktní omezení, zda-li je to problém, když budu mít zásuvku i světlo na jednom okruhu. (věřím že nikoliv)
TO: Vozka
Věříte správně, žádný problém to není. :)
V zahradním doku můžete mít pouze jeden obvod pro rozvod společný pro světla i zásuvky. Vypínače k osvětlení se dimenzují podle instalovaného (spínaného) výkonu osvětlení.
Odpověď Václav 3 je chybná. Vypínače musí na 16A pouze v případě, že spínají zásuvkový vývod, tj. neplatí pro jasně definované osvětlení. Tam stačí používat 10A nebo 6A vypínače a vedení (např. 1,5 mm2) podle instalovaného výkonu :)
Václav 3:
Moje odpověď není chybná, vodiče 1,5 qmm se nejistí 16A a prvky použité v okruhu by měly odpovídat předřazenému jištění.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana