Motor a generátor je v podstatě to samé?
Georgis Fasulis:
To Kostka: Já přece nenapsal nic špatně. Ohradil jsem se proti termínu za určitých okolností. Tento termín evokuje pocit, že se jedná o výjimečné řešení. Opak je pravdou. Samozřejmě, že bez sítě a bez nadsynchronníc h otáček asynchronní generátor el. enrgii nevyrobí - ale to v podstatě píšu ve své poslední větě, kde píšu: Samozřejmě pro ostrovní provoz je možný pouze synchronní generátor. A s tím dynamem - já měl pocit, že tomu, co jsem měl na kole, bylo opravdu ss-dynamo, jak píše pan Běhunčík.
Miroslav Lampart:
Zopakujte si základy elektrotechnik y a nstudujte si kruhový diagram pro asynchronní motory. Někteří by to určitě potřebovali. :-))
Miroslav Melichar:
K problematice asynchronního generátoru: Asynchronním generátorem se může stát každý asynchronní motor, je-li poháněn nadsynchronním i otáčkami a zabezpečíme jeho nabuzení. Magnetizační proud je možné zajistit buď z rozvodné sítě, potom hovoříme o práci do tvrdé rozvodné sítě (malé elektrárny), anebo z kondenzátorů, kdy pracuje samostatně, např.elektroce ntrály, tj. do vlastní sítě nebo v tzv. ostrovním režimu . Pracuje-li v ostrovním režimu, tj. není připojen na síť, tak se musí dodat jalová energie ze sady kondenzátorů, které jsou připojeny ke statorovému vinutí.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana