Jak určit termín pravidelné revize stroje?

<< < (2/11) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Je tam předepsaná kontrola jednou za 12 měsíců, nestanoví-li někdo nějakou úplně jinou lhůtu. Takže celkem k ničemu.

Petr Sýkora:
Nejsem revizní technik – byl jsem ustanoven jako osoba odpovědná za el. zařízení ve firmě a proto bych chtěl mít v této věci trochu jasněji.
Co se týká dokumentace – starší stroje nebudu vůbec zmiňovat a u strojů i 1-3 roky starých, vybavených prohlášením o shodě a CE, není kromě běžné údržby (jako výměna filtrů, mazání,...) ani slovo o kontrolách elektrické výbavy stroje.
Proto jsem si myslel, že strojní zařízení (stroj),  vybavený el. instalací, poháněný el.pohony, řízený el. ovládacími prvky =elektrické zařízení. A tím jsem si spojil CSN331500 Revize elektrických zařízení = norma pro revize el. zařízení. ?? :-[

Podle protokolu o určení prostředí, jak jsem již zmínil, je v hale prostředí normální. Určeno před instalací CNC centra, které chladí obrobek stříkající vodou. Jde mi o to, zda do „vnějších vlivů“ působících na elektrické zařízení (CNC) zapracovat i „vlastní vliv“ a předělat protokol.

Co se týče preventivní údržby, máme celkem zpracovanou kvůli ISO a do ročních intervalů zahrnuty úkony jako kontrola el. dokumentace a zakreslení změn, vyčištění rozvaděčů, dotažení spojů,...  Takže NV č.378/2001 bysme možná uspokojili. Ale ne nic jako kontrola izolačního odporu,impedance poruch. smyčky,... 

František Bernard:
U strojů nelze použít ĆSN 33 1500 a její lhůty revizí. U strojů-1. se provádí kontroly elektrické části - mimo jiné - viz nařízení vlády č, 378/2001 Sb. Lhůta podle par. 4 je nejméně jednou za dvanáct měsíců v rozsahu stanoveném místním pracovním a bezpečnostním předpisem nestanoví-li zvláštní předpis, případně průvodní dokumentace nebo normové hodnoty rozsah a četnost kontrol jinak. Pro zkoušky se používá ČSN EN 60204-1 z roku 2000 a ČSN EN 60204-1 ed. 2 z roku 2007, čl. 19 o ověřování. Pro stanovení rizik jsou použity normy: ČSN EN 62061, ČSN EN ISO 14121-1,2 a ČSN EN ISO 13849. Ono je to ještě nezažité a týká se tohoto problému mnoho směrnic EU, nařízení vlády a norem. Týká se toho samozřejmě i stanovení vnějších vlivů. Včera a dnes byl v Nymburce seminář na toto téma. Moje odpověď není vyčerpávající, malý sborník z tohoto semináře má 66 stran formátu A5.

Miroš Jan:
Kolego Jonáši, a kolego Svejkovský, dovolím si trochu oponovat. NV 378/2001, s těma revizemi úzce souvisí, né tak s lhůtou revize, (neboli zkouškou dle ČSN 60204-1),  ale s vybavením strojního zařízení minimálními požadavky na bezpečnost.

TO : Sýkora
Co se týká lhůt, použil by lhůty dle lhůt na periodické revize pevné neboli stavební elektroinstala ce.

Radim Strycharski:
Citace: František Bernard  29.05.2009, 20:42

U strojů nelze použít ĆSN 33 1500 a její lhůty revizí.

Asi stokrát jsem slyšel, že se stroje nerevidují, ale kontrolují. Je to zvláštní. Jsou konstruovány pro odběr elektrické energie, při neopatrném používání jsou nebezpečné, používají dohromady malé a nízké napětí - prostě vyhrazená zařízení jak vyšitá. Tudíž měla by být revidována osobami dle platné legislativy zkoušenými na ITI, ale přesto se to zcela legálně nevyžaduje dle úředních prohlášení. :-\

Naproti tomu pokud někdo nenechá zrevidovat  nabíječky k mobilům, stolní PC, lampičky s dvojitou izolací apod.,  mohl by z toho mít průšvih jako vrata. Vždyť jsou to zařízení pro odběr elektrické energie, používají mnohdy dohromady malé a nízké napětí - čili vyhrazená zařízení jak vyšitá. Tudíž je zcela nezbytné je revidovat, ale na druhou stranu revizi nemusí provést osoba zkoušená na ITI - opět dle úředních prohlášení.  :-\

Koneckonců někdy je prakticky nerozlišitelné, zda se jedná konkrétně o spotřebič, nářadí nebo stroj. Vedou se dokonce dalekosáhlé diskuse o tom, jak se pozná, co co je. A drobné nuance odlišující jeden výrobek od druhého mají rozhodnout, zda se má výrobek revidovat v krátké lhůtě, v delší lhůtě anebo nerevidovat vůbec  (zle)

To: Sýkora
Být Vámi, zařadil bych stroje do pravidelných revizí. To, že jsou pro stroje předepsány zkoušky ještě neznamená, že nejsou předepsány revize. Jsou to odběrná zařízení, obvykle nepřenosná - v tomto ohledu se neodlišují od nepřenosných spotřebičů. Takže revize ve lhůtách jako pevná instalace a provedení strojů musí korespondovat s určením vnějších vlivů prostoru, ve kterém se stroj nachází. Pokud máte na stroji specifikum typu "vodou chlazený obrobek",  nelze asi jednoznačně tvrdit, že celý stroj podléhá vlivu např. AD4. Záleží na více okolnostech, např. kam až voda může dosáhnout apod. V každém případě je třeba mít  dokumentaci (původní anebo dodatečně zpracovanou) a MPBP s prokazatelným seznámením obsluhy.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana