Jak optimálně zapojit bojler na chatě?
Michal Hruška:
Na chalupě mám bojler, který používám každý víkend.
Jelikož mám sazbu D 26d, tak bych jí rád využil i k ohřevu vody.
Ale zároveň bych nerad v pátek čekal na teplou vodu až do soboty.
Jak mám bojler zapojit, abych si mohl vybrat ohřívání v sazbě VT nebo NT?
Nebo ještě lépe - když zapnu bojler, tak se bude ohřívat hned (bez ohledu na sazbu) a po 4 hodinách by se automaticky přepnulo na ohřev v sazbě NT.
Nechci nic složitého, jde mi o to, co nejvíce ušetřit na ohřevu vody.
#117#
Jan Hrádek:
No a co použít týdenní spínací hodiny v sérii s HDO nastavené na čt, pá, so. ;)
Pavel Horský:
Situace jed úspěšně řešit pomocí GSM modulu. Zavoláte, vymačkáte kód a bojler sepne. Může se stát, že vám do odjezdu na chatu něco na poslední chvíli vlítne a tak opět zavoláte a bojler vypnete.
Fuk Tomáš:
Řešení taky může spočívat ve volbě vhodnějšího tarifu. D61d (víkend) začíná NT v pátek ve 12:00 a končí v neděli 22:00.
Chce to trochu počítat...
Michal Hruška:
Úmyslně jsem zatajil, že spínám bojler a topení přes GSM. Čekal jsem, jestli někdo má jiné (lepší řešení). Topení mám pouze na NT, ale bojler zatím ne. Takže asi bude nejrozumnější ho zapojit také na NT.
Víkendový tarif nepřipadá v úvahu. Travíme tam dovolenou a občas tam jezdí rodiče ve všední den. A také tam nechávam zapnutou lednici a různé plašiče myší, pavouků, ...
Jen ještě jedna věc:
Běžná situace: Na chalupu přijedu v pátek večer (18:00). Jak dlouho dopředu musím zapnout přes GSM bojler, abych měl při příjezdu teplou vodu?
Nestandartní situace: Nyní se rozhodnu a vyrazím na chatu. Cesta trvá min. hodinu (záleží na provozu) a už bych chtěl ohřívat vodu. Ale pokud v té době není sepnut NT tarif, tak mám smůlu.
Předpokládám, že bych bojler zapojil na NT. Asi si vymýšlím moc, ale dnešní možnosti jsou veliké.
Také mě napadlo, že bych pod umyvadlo a dřez umístil malý 5l průtokový ohřívač, který by mi pomohl zvládnout tuto situaci a také jednu navíc, kterou jsem tady nezmiňoval a to je délka trasy od bojleru k odběrnému místu. Ale s tímto řešením nemám žádné zkušenosti.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana