Uzemnit rackovou skříň či nikoliv?
Juraj Lonc:
Máme vo firme jednu rackovú skriňu pre servery. Sú v nej teda namontované servery a iné elektrické zariadenia. Racková skriňa má ale vo vnútri aj "konektor/kolík" pre pripojenie uzemňovacieho vodiča. Tento ale nie je využitý.
Chcem sa teda spýtať, či to je bezpečné, alebo vyslovene nebezpečné?
Prípadne ako poriešiť to uzemnenie?
#117#
Radek Kroutil:
Berte to tak, že RACK je vlastně rozvaděč tř.I. Většinou je v něm UPSka a několik zásuvek. Takže přizemnit...
Není přizemněn na jiném místě? Z praxe vím, že některé rackové skříně mají i více míst na pospojení uzemnění
Juraj Lonc:
Skriňa nie je uzemnená nikde. Na 100%. To som overoval.
Teraz teda ide o to, akým spôsobom to uzemniť.
Mne, ako laikovi v silnoprúde, prišlo na um jedine to, že by sa to uzemnilo pomocou elektrickej zásuvky. Že by sa vyviedla uzemnená žila (žltozelená) a doviedla sa do racku a pripojila na ten "závit" pre pripevnenie uzemnenia.
Ale neviem, toto riešenie mi pripadá nejaké podozrivé, ale iný nápad nemám.
e.liska:
Nejsou ty servery spotřebiče třídy I (třížilový přívod, PE spojeno ve zdroji na plechy...)?
Pokud ano, tak mi připadá jako poměrně pravděpodobná možnost, že je už teď přes servery na několika místech připojen na PE i rack. Ikdyz byste asi nebyl rád, kdyby přes toto spojení tekl nejaký větsí proud (poruchový, nebo dokonce i bleskový)
Jiří Schwarz:
Zařízení pro přenos a zpracování dat zpravidla obsahují spínané zdroje, ty mají filtry, tím vznikají unikající proudy,...
ČSN 33 2000-7-707 požaduje jisté řešení pokud by součet unikajících proudů překročil 10mA
Abychom nemuseli řešit "hlídání" jestli s přidáním nebo výměnou technologie nedošlo k překročení této hranice, spojujeme vše, co má ochrannou svorku s hlavní ochrannou svorkou ve skříni RACK a celé to připojujeme CY (lépe se dělá s CYA) 10mm2 s PE nebo PEN sběrnicí rozvaděče.
Nemusíte souhlasit, nechci to nikomu nutit, ale při ceně technologie už kus vodiče pospojování nijak radikální cenu nezvýší.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana