Jaké izolační vlastnosti má kapalina zvaná technický glycerin?
Miroš Jan:
No nejsem biochemik, nicméně je to látka nevodivá
Vtéž glycerin, 1,2,3-propantriol, HOCH2-CHOH-CH2OH; viskosní hygroskopická kapalina sladké chuti, dobře rozpustná ve vodě. Je součástí acylglycerolů (mono-, di- a triacylglycero ly, viz fosfatidáty, viz lysofosfolipid y). Vyrábí se z tuků (esterů glycerolu s vyššími mastnými kyselinami) alkalickou hydrolysou (vedlejší produkt při výrobě mýdel); vyrobit jej lze též z propylenu nebo akroleinu. Používá se v kosmetice, potravinářství, farmacii, k výrobě alkydových pryskyřic a výbušnin. Vzniká v organismech jako produkt při trávení zmýdelnitelnýc h lipidů nebo redukcí dihydroxyaceto nfosfátu s následnou defosforylací. Do metabolismu vstupuje po aktivaci fosforylací, při níž vzniká sn-glycerol-3-fosfát, který může být dehydrogenací převeden na meziprodukty glykolysy (obvykle dihydroxyaceto nfosfát), jež mohou sloužit pro katabolické odbourání nebo pro synthesu sacharidů.
Toto sem našel :(
Zdenek Jakubcik 1:
TO: Jan Miroš
Tak to vám pěkně (poklona) ! Už je mi to všechno jasné. Úplně! (whist)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana