Může se zemní jímací soustava bleskosvodu spojovat s místním uzemněním?

(1/4) > >>

Petr7:
,
obracím se na vás s dotazem. Na RD děláme základy. V zákl. pasech je plánována kolem celého domu roxorová výztuž 12mm (minimálně po 4 prutech v řezu základem, dva dole dva nahoře) všechny výztuže jsou k sobě svařeny, svár minimálně 15cm. Tyto výztuže budou mít vývody po 5m na kari síť v podlaze domu plocha cca 120m2. Všechno provařené k sobě. Protože dělám zdi z polystyrenovéh o šalování,  (medmax-neopor) budou nosné zdi plné výztuží. Všechno bude přivařeno a spojeno s roxory v základu. Moje otázky zní:

Bude tohle stačit jako svod bleskosvodu, když vyvedu od základu roxory na venkovní stranu zdi domu? Nebo mám dát zemnící pásek AlFe ještě navíc na dno základu? Ten spojit s roxory a pásek vyvést na venkovní zdi?

Dále, mohu použít v tomto případě vyvedený roxor v technické místnosti kde bude hlavní domovní rozvaděč jako svodku místního ochranného vodiče PE? (Plánuji svodiče přepětí v rozvaděči)

Neudělá mi to paseku když by bacil blesk zrovinka do našeho bleskosvodu?

Jsem sice elektrikář, ale k " hromosvodům jsem si v praxi nikdy nečichnul".  Můžete mi prosím poradit?

#117#

Patrik Augustin:
presne tento pripad resi kniska je to tam krasne vyobrazene. Myslim ze roxor 4mm bude malo osobne bych dal pasku a ty roxory k ni pripojil a do technicke mistnosti vyvedl bud pasek nebo minimalne FeZn 10mm. Ale fundovaneji urcite odpovi Honza Hajek.

petr7:
díky za odpověď, ale kde jste přišel na roxor 4mm? Je přeci napsáno všude 12mm.. Kari sítě budou ze 6mm tyčí..
S tím AlFe jsem se seknul, jasně že by to byl FeZn pásek :)

Jan Hájek:
Jak to popisujete, tak to bude velmi hezká faradayova klícka. Pro jistotu bych asi přeci jenom doplnil ten pásek či drát, ale pokud budou sváry odpovídat ČSN EN 62305-3 tak není potřeba v podstatě žádný hromosvod. Pošlete mi podklady, takto atypická stavba mne láká a rád bych byl první, kdo to vyřeší.  ;)
Na detaily zemnící soustavy se mrkněte sem : http://www.kniska.eu/animace/flv-nove/07.1%20Uzemneni.flv/view

Rozmahel Vladimír:
Upozornil bych na čl.4.3. ČSN EN 62305-3. Délka spoje min 20násobek průměru prutu, podmínky měření celistvosti. Spojení mezi jednotlivými prvky armování u nových staveb musí být stanoveno projektantem. Za úvahu taky stojí pozn.2, která říká, že v některých zemích je použití železobetonu jako části LPS nepřípustné.
Jako zemniče je možno použít čistý tuhý drát min.10mm. Kari síť 6 je sice taky kov, ale nemá předpsaný průřez. Navíc si myslím, že Vaše roxory 12 umístěné v horní části zemniče budou v suché části betonu a jejich zemní odpor nebude valný, takže bych volil FeZn a vnější svody.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana