Proč mi vybavují všechny chrániče?
petr provazník ml.:
Ano pane Jakubcík, je to tak, v tom domě je stará elektrika, na to někdo (já ne!) namontoval fičko (aspoň že rozvod 230V je novějiší). Vzhledem k tomu že majitel zásuvky 400V používal leda tak na míchačku, cirkulu a šroťák tak s tím nikdy problém neměl. No a já si tam přijdu s tím že potřebuju N vodič v 400V zásuvce ... :o a když o tom přemýšlím tak si myslím že to bude PE to co je ve stávající zásuvce. Pochybuju že by někde dělal 3 můstky na zapojení před a za fičkem... V rozvaděči má jen 2 můstky PE a N (mimochodem přívodní síť TN-C)
tak co stím udělat pánové?
Zdenek Jakubcik 1:
To: Hugo K.
Protože takovéto zásuvky budou fungovat pouze pro motory a jiná zařízení, která nepotřebují N! Ale to se již opakuji.
Jen pro doplnění uvedu jednu akci, která spíše spadá do kuriozit.
V rámci stavební připravenosti si jedna firma ulehčila práci a namontovala venkovní zásuvku přes chránič tak, že na vývody L1/L2/L3 osadila proudový chránič s tím, že venkovní zásuvka byla 5p. a nebyl zde zapojen vodič N.
Stavební firma si přivezla svůj staveništní rozvaděč, kde bylo několik ovládacích obvodů. Tyto ovládací obvody byly nelogicky napájeny z rozdílných fází. Odneslo to několik vypálených relátek. Původní firma to sváděla na špatnou funkci Fi. K tomu snad není co dodat...
petr provazník ml:
s tou sítí si teda nejsem jistej.. jestli TN-C nebo TN-S, ted se nedostanu do rozvaděče.. spíš to předpokládám
Zdenek Jakubcik 1:
To Provazník ml.
Já bych to řešil takto:
Po dohodě s majitelem bych vymontoval FI a do venkovního vývodu bych použil 4vodiče jako síť TNC. Venku bych místo zásuvky 4.p osadil rozvodnici, do které bych namontoval Fi a rozdělil na TNS. Teprve za rozvaděčík bych namontoval zásuvku 400V 5p.
Chtělo by to vidět na místě. Vycházím z toho, že Fi je použito pouze pro tenhle zásuvkový vývod.
petr provazník ml:
ano taky jsem na to myslel, tím mu ale v celým domu snížím ochranu o ten chránič. To asi neprojde. Navíc ten chránič maj EONI zaplombovanej tak se mi do toho nechce ..
Nejspíš to udělám takto: vytáhnu si v domu ze sousední zásuvky 230V která je hnedle vedle 400V vodič N a přiřadím ho k prodlužce L1,L2,L3,PE. Takže do antonu budu už přivádět pěkně TN-S. a dál je to jednoduchý. Tohle je dočasný zapojení do podzimu kdy se bude dělat už normální poctivá domovní přípojka. Takto bude všechno jištěný, v domě a pak i v antoníčku. Myslíte že je to takto možné a bezpečné provést? Nezapoměl jsem na něco?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana