Je nutne zemnit kovove predmety, napr antenu na strese domu, pokud je tato ochranena aktivnim hromosvodem?
Václav Král:
Aktivní hromosvod - co na to pojišťovna ??
Zajímalo by mě, jak postupuje pojišťovna v případě plnění pojistné události při úderu blesku do objektu s instalovaným aktivním hromosvodem. Dejme tomu, že je správně a důsledně provedena vnitřní třístupňová ochrana před účinky přepětí, ale i přesto došlo ke zničení citlivého drahého zařízení. V certifikátu pro provoz aktivního bleskosvodu Pulsar Helita jsem se totiž v kapitole V. PODMÍNKY PLATNOSTI CERTIFIKÁTU dočetl, že "1. Protibleskový ochranný systém typ PULSAR je možnou použít pouze při důsledném dodržení ustanovení ČSN 341390, atd." Na objektech s aktivními hromosvody 341390 dodržena není - to bychom pak přece nemuseli instalovat aktivní hromosvod. Jsem začínajícím projektantem elektro a nerad bych se díky legislativním nedostatkům a reklamním letákům o jedinečnosti E.S.E. hromosvodů dostal do potíží. Investoři z důvodu snižení nákladů na vnější ochranu před účinky blesku tento způsob ochrany vyžadují čím dál častěji - čemuž se nelze divit. Dále by mě zajímalo, zda lze někde získat isokeraunickou mapu.
Doležal:
Zajímá mě:
1. už někdo hromosvod rozmontoval, aby zjistil co je uvnitř ?
2. jestliže hromosvod má deklarované vlastnosti, ze kterých vyplývá větší počet úderů do objektu, nezblázní se z toho přepěťové ochrany ?
Jiri Tucek:
Doporucuji navstivit www.lightnings afety.com. Tam se tvrdi, ze aktivni bleskosvody jsou
podvod, a ze nejlepsi je Franklinova tyc s tupym koncem (ceska).
Josef Chrpa?:
Doporučuji se seznámit s protibleskovým ochranným systémem typ PULSAR 25,40,60.
Certifikace č.P-C1-96-0153, st.zkušebna č.227.
Výrobce:
Helita,16, Rue Bertin-Poirée, 750 01 Paris, France.
Dovozce do ČR:
Ing.Alexandre Vigan, zastoupení HELITA
Pražská 16, 120 21 Praha 10.
Uvedené zařízení projektujeme již několik let, zákazníci oceňují spolehlivost, jednoduchou montáž a snažší periodickou revizi. Každý použitý Pulsar je testován, veden v databázi výrobce a je poskytována několikaletá záruka.
Miroslav Minařík:
Uvádíte, že je poskytovaná několikatiletá záruka. Prosím na co? Na Pulsar nebo na to co má chránit? Není to myšleno jako jízlivá poznámka, ale skutečný faktický dotaz.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana