Mohu provést rozvody v novostavbě RD svépomocí?
Radim Kulhavý:
p. Lamparte můžete mi sdělit, co mi zakazuje udělat si elektrorozvody svého domku svépomocí? ( pokud pominu propadlou vyhl. 50/par.6 , ale zase nedělám pod napětím :-\ )
Nemá někdo na ukázku pikčr jak vypadá návrh elektroinstala ce v RD? ( je to jen pro inspiraci pro šťouraly 8) )
sniper76:
Obávám se, že nějaký vzor vám tady nikdo neukáže. Jestliže jste měl §6, předpokládám určitou praxi mezi získaním §5 a 6. Během této praxe jste se musel dostat do styku s projekty či dokumentací, nebo ne?
Jelikož jsem již získal BAN za své kacířské názory, mohu zde napsat, že vám držím palce - bez ironie. Na vašem místě bych navštívil revizáka ať navštíví vaši hrubou stavbu a poradí co a jak.
Pokud si nejste jistý, komplexností svých znalostí, za projekt si zaplaťte. Kombinace dobrého projektu, svépomocného natažení kabelů, usazení krabic a rozvodnic, odborného zapojení a revizní zprávy vás bude stát podstatně méně než "zakázka na klíč".
snp
Radim Kulhavý:
do styku jsem se dostal pouze se slaboproudem, tedy sice paragraf 6, ale jen na FEI elektronika, nikoliv silnoproud ??
Na víkend mám domluvenou schůzku na stavbě s elektrikářem ( dělá i revize ) jen jsem si chtěl něco načrtnout dopředu, ať tam hodinu nebloumám nad věcma, co už jsem mohl mít dopředu promyšlené. A tu ukázku jsem chtěl abych věděl, jak zhruba to má vypadat ( aby to co načrtnu nevypadalo jako od vola ;) ).
Zakázku na klíč určitě nechci, ale celé to taky nezvládnu. Takže revizi, zapojení rozvaděče a nějakou dobrou radu si budu muset holt koupit ;D
Bude mi dělat i předběžný orientační rozpočet, na co nezapomenout aby tam bylo a na co si dát pozor?
Martin Kafka:
Hlavně si připravte půdorysy stavby (čisté bez kót co nejjednodušší) do kterých budete moci zakreslovat a popisovat jednotlivé přístroje (vypinače,zásuvky,kabelové trasy a pod).Dále si rozmyslete kde chcete mít světla,kde je ovládat,kde budou zásuvky atd.Také je dost důležité jaká bude kuchyň a jaké v ní spotřediče.Jes tli je ten elektrikář solidní a má s byt.instalacem i skušenosti tak vám poradí a dá vám tipy na materiál.Stejn ě se bude muset namalovat nějaká "prováděcí dokumentace" a podle ní pak spočítat materiálovou rozpisku a cenu materiálu.Cenu práce pak porovnávat s nabídkami které vám pak mohou dle tohoto nabídnout ostatní elektrikáři.Po zor na "tak matroš na tuhle fušku tak za pade a za práci dalších pade bez faktury".
Suchanek Jan:
slaboproudar neni elektrikar a v silnoproudu mu jde o zivot radeji si doma hrejte s trafopajkou a elektroinstala ci nechte odbornikum s odbornou praxi z projektu nikdy nevictete vse a z 90% se stejne musi upravovat za pochodu protoze zejmena projektant si to predstavuje jako hurvinek valku 8)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana